Proszę o zrobienie
Mefjasz:
Oblicz współczynniki wielomianu a i b wielomianu w jeśli:
W(x)=ax3+x2+bx+2 w(−3)=11 w(2)=8/3
Niech ktoś zrobi ten przykład błagam , bo mi ciągle nie wychodzi choć niby dobrze go zaczynam
22 gru 20:14
:): podstawiłeś −3 i 2?
ładny układ wychodzi
a=3
22 gru 20:31
Olgaaa: (−3)
3a+(−3)
2+(−3)b+2=11
| | 3 | |
−27a+9−3b+2=11 −> −27a=3b −> a=− |
| b |
| | 27 | |
i teraz podstawiam do drugiego równania za a:
| | 24 | | 54 | | 8 | | 18 | |
− |
| b+ |
| b= |
| − |
| |
| | 27 | | 27 | | 3 | | 3 | |
b=−3
ale sprawdź jeszcze rachunki
22 gru 20:33
Mefjasz: chyba bezbłędnie, Dzięki!
22 gru 20:35
:): a dlaczego mi wyszło na odwrót

sprawdź rachunki lepiej
22 gru 20:47
gwiazdka:
| | 1 | | 1 | |
a= |
| , b= −3 W(x)= |
| x3+x2−3x+2 |
| | 3 | | 3 | |
sprawdzamy:
W(−3)= −9+9+9+2= 11 ok
| | 8 | | 8 | |
W(2)= |
| +4−6+2= |
| też ok |
| | 3 | | 3 | |
22 gru 20:54
:): ok, czyli gdzies coś źle popisałam
22 gru 20:55