Trochę nietypowe zadanie
Mefjasz: punkt A(1,−5) należy do wykresu wielomianu f(x)=ax3+bx2−5x+1 a punkt B(1,0) do wykresu
wielomianu g(x)=bx4−x3+2x2+cx+2. Oblicz współczynniki a b c wiedząc, że punkt
C(−1,−4)należy do wykresu wielomianu w(x)= 2f(x)−5g(x). Wiem, że trzeba to zrobić na układ
równań, ale robiłem to 3 razy i mi nie mogło dobrze wyjść, bardzo proszę o prawidłowe
rozwiązanie,
22 gru 20:09
:): wyszedł mi taki układ
a+b−4= −5
b+c+3=0
−2a−3b+5c=9
22 gru 20:15
Mefjasz: no dobra mi wyszło tak samo, ale potem coś źle i nie wiem co
22 gru 20:17
:): z pierwszego wyznacz a, z drugiego c, wstaw do trzeciego
22 gru 20:21
gwiazdka:
a+b= −1 /*2 2a+2b= −2
b+c= −3
2a+3b−5c= −9 ⇒ 2a+2b +b+c −6c=−9
to: b= −3−c=......... a= −1−b=........
22 gru 20:25
Mefjasz: czekaj koleś, a jak Ci to trzecie równanie wyszło ?
22 gru 20:26
:): pomnożyłam f przez 2 a g przez 5 i odjęłam
22 gru 20:27
gwiazdka:
A no tak "koleś"

3/ 2*f(−1)−5*g(−1)= − 4 ⇒ ............
22 gru 20:28
Mefjasz: jesteście świetni, Dziękuje.
22 gru 20:32
gwiazdka:
22 gru 20:35
Wesoła: gwiazdka naprawde jestes swietna
22 gru 21:04