Proszę o wytłumaczenie tego zadania
Mefjasz: niech f(x)= (a+1)x6−x5+x4+2 g(x)= (a−3)x6+ax5+2x4−1 Dla jakich wartości parametru a
stopień wielomianu h(x)=af(x)+g(x) wynosi 4 a suma jego współczynników jest liczbą ujemną
22 gru 20:05
:): jesli wykonasz działanie na wielomianach tak jak masz napisany wzór na h(x)
to otrzymasz wielomian stopnia 6, wtedy współczynnik przy x6 musi być 0
22 gru 20:09
:): nastepnie napisz sumę współczynników i sprawdź dal którego a jest <0
22 gru 20:10
:): nastepnie dodaj współczynniki i sprawdź dla którego a jest <0
22 gru 20:10
Mefjasz: Dzięki koleś
22 gru 20:11