Oblicz pochodne i granice.
MatiZ: Miałem kolokwium z analizy i wiem, że te przykłady źle rozwiązałem:
Oblicz pochodne:
a) y=(3xtgx)'=3*(1/cosx)
b) y=(4cos23x)'=−3sin2x
c) y=((3x−2√x+1)/(√x))=brak
Oblicz granice:
a) lim x→∞ √x2+4−√x2−x=∞−∞=0
b) lim n→∞ (1+(4/n))3n=1
c) lim x→0 ((x−√x)/(2√x))=0
Nie wiem jak to powinienem obliczyć poprawnie.
22 gru 20:04
:): (3xtgx)'=3tgx*(1+tg2x)
(4cos23x)'=4*2cos3x*(−sin3x)*3
22 gru 21:07
Olgaaa: Zapisz porządnie te ułamki, bo nie jest przejrzyście.
22 gru 21:10
:):
c)
| | 1 | | 1 | | (3−2 |
| )√x−3x−(2√x−1) |
| | | | 2√x | | 2√x | |
| |
| |
| x | |
22 gru 21:14
Mila:
Matiz, jeżeli wrzucasz zadania i nie wpółpracujesz z pomagającymi, to dalej nie będziesz
umiał.
22 gru 21:50
MatiZ: Po prostu teraz dopiero zajrzałem.
Oto poprawione przykłady:
Oblicz pochodne:
a) y=3xtgx
b) y=4cos23x
c) y=3x−2√x+1√x
Oblicz granice:
a) lim x→∞ √x2+4−√x2−x=∞−∞=0
b) lim n→∞(1+4n)3n
c) lim x→0 x−√x2√x
22 gru 22:06
Mila:
a) liczysz pochodną iloczynu funkcji (3x) i (tgx). (wzór znasz?)
f(x)=3x*tgx
f'(x)=(3x)'*tgx+3x*(tgx)'
Dokończ, sprawdzę.
22 gru 22:09
Mila:
b) f(x)=4cos2(3x)
f'(x)=4*2cos(3x)*[−sin(3x)]*3=−12*2*sin(3x)*cos(3x)=−12sin(6x)
22 gru 22:14
MatiZ: Tak, znam wzór na dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie pochodnych.
a) f(x)=3x*tgx=(3x)'*tgx+3x*(tgx)'=3*tgx+(1cos2x)
22 gru 22:26
Mila:
Opuściłeś w drugim składniku 3x.
Popraw.
22 gru 22:28
MatiZ: ups, powinno być: 3*tgx+3x*(1cos2x)
22 gru 22:28
Mila:
Sprawdzenie.
oblicz
(2x3*sinx)'
22 gru 22:29
MatiZ: (2x3*sinx)'=(2x3)'*sinx+2x3*(sinx)'=6x2*sinx+2x3*cosx
22 gru 22:32
MatiZ: Muszę kończyć na dzisiaj, ale zjawię się jutro. Dzięki za dzisiejszą pomoc!
22 gru 22:38
Mila:
Dobrze.
22 gru 22:39
MatiZ: Jakby co, to już jestem.
23 gru 09:35
Hajtowy:
Granica:
a) mnożenie przez sprzężenie
b) wzór na liczbę Eulera "e"
c) pogłówkować
23 gru 10:55
Hajtowy: | | √x2+4−√x2−x | | √x2+4+√x2−x | |
limx→∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | √x2+4+√x2−x | |
23 gru 10:57
23 gru 10:58
MatiZ: Nie rozumiem, powinienem je skrócić lub zastosować wzór skróconego mnożenia? Wyszło
| | (√x2+4)2−(√x2−x)2 | |
|
| . |
| | (√x2+4)+(√x2−x) | |
23 gru 12:39
Hajtowy:
√x2+4 ⇒ a2 ⇒ x2+4
√x2−x ⇒ b2 ⇒ x2−x
23 gru 12:58
MatiZ: | (√x2+4)2−(√x2−x)2 | | 4+x | |
| = |
| = |
| (√x2+4)+(√x2−x) | | x(√1+4x2)+x(√1−xx2 | |
23 gru 13:28
MatiZ: | | 1 | | 1 | |
Wychodzi mi |
| = |
| =0 |
| | 1+x | | ∞ | |
23 gru 13:29
Hajtowy: Miałeś matematykę w szkole średniej?
23 gru 13:43
MatiZ: Cóż, na pewno nie miałem tam granic.
23 gru 14:01
J:
| | 4 | |
b) = lim[(1+ |
| )n]3 = (e4)3 = e12
|
| | n | |
| | x | | √x | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) = lim [ |
| − |
| ] = lim |
| x1/2 − lim |
| = − |
| |
| | 2√x | | 2√x | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 gru 14:53
Mila:
| | x−√x | | √x | |
c) lim x→0[ |
| * |
| ]= |
| | 2√x | | √x | |
| | x√x−x | | √x−1 | | 1 | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
| =− |
| |
| | 2x | | 2 | | 2 | |
23 gru 20:16
MatiZ: Zaczynam już rozumieć. Muszę je sobie utrwalić by poradzić sobie z podobnymi. Dzieki!
23 gru 20:27
Mila:
1c) pochodną oblicz.
23 gru 20:43
MatiZ: | | 3x−2√x+1 | | (3x−2√x+1)'*(√x)−(3x−2√x+1)*(√x)' | |
c) f(x)= |
| = |
| = |
| | √x | | x | |
| (3x−212√x)*(√x)−(3x−2√x+1)*(12√x) | |
| |
| x | |
Dlaczego w przykładzie f(x)=4cos2(3x) ma wyjść −12sin(6x)?
24 gru 11:11
utem:
2*sinx*cosx=sin(2x) to
2*sin(3x)*cos(3x)=sin(6x)
25 gru 18:12
utem:
11:11 błąd
| | 1 | | 1 | |
(3x−2√x+1)'=3−2* |
| =3− |
| |
| | 2√x | | √x | |
25 gru 18:18