równania wielomianowe
iksa: Zapisać zbiór rozwiązań podanej nierówności w postaci przedziału.
(|x|−1)2013 * (|x|−2)2014) > 0
Jak to zrobić, gdy jest wartość bezwzględna ?
22 gru 19:39
:):
IxI=x, x>0
IxI=−x, x<0
22 gru 19:41
iksa: ale to i tak nie wiem, bo gdy byłoby bez wartości bezwzględnej to zaznaczam miejsca zerowe i
rysuję a w takim przypadku ?
22 gru 19:43
:): rozpatrujesz 2 przypadki i sumujesz przedziały
22 gru 19:49
iksa: czyli będzie x∊ (−1;1) u (1;2) u (2;∞) ?
22 gru 19:52
gwiazdka:
22 gru 19:53
:): możez jeszcze zrobic to prościej
22 gru 19:55
:): iloczyn jest dodatni, jesli oba czynniki maja ten sam znak
22 gru 19:56
iksa: aaaa super, dzięki wielkie !
22 gru 19:58
gwiazdka:
|x|−1=0 ⇒ x= −1 v x=1
|x|−2=0 ⇒ x= −2 v x= 2
teraz uwzględnij krotność pierwiastków ( jak na rys.)
22 gru 19:58
pigor: ..., zapisać zbiór rozwiązań podanej nierówności
(|x|−1)2013 * (|x|−2)2014 >0 w postaci przedziału.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli możemy to zapisać np. tak :
(|x|−1)2013 * (|x|−2)2014 >0 ⇔ (
|x|−1 >0 i |x|−2≠0) ⇔
⇔ (|x| >1 i |x|≠2) ⇔ (x< −1 v x>1) i x∊R\{−2,2} ⇔
⇔
x∊(−∞;−2) U (−2;−1) U (1;2) U (2;+∞) . ...
22 gru 20:18