granica
ghe: | | sinx | |
Znajdź granicę funkcji f(x) = x * |
| przy x rozbieżnym do +∞ |
| | x | |
22 gru 19:14
22 gru 19:17
22 gru 19:19
ghe: ok, ale nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić.
licznik dąży do zera, mianownik też, ale Hospitala tutaj chyba nie wypada używać
22 gru 19:22
pigor: ... ,to zbieżne do 1, bo to
1x → 0 ,
lub po prostu podstawiając tak:
| | sin1x | |
lim x→∞ xsin1x = lim x→∞ |
| = |
| | 1x | |
| | sint | |
= | 1x=t i x→∞ ⇒ t→0 |= lim t→0 |
| = 1. .. |
| | t | |
22 gru 19:31
ghe: Nie rozumiem...na moje oko sint dąży do 0 przy t dążącym do 0. Więc skąd wynik 1?
22 gru 19:45
pigor: ..., cóż na ... oko

, nic ci nie poradzę, ale może poczytaj
co nieco na temat sinα i α, gdy α→0, wtedy ..., no właśnie co ?
22 gru 19:53
ghe: Wtedy lim sinα = 0 , tak?
α→0
22 gru 20:04
ghe: .
22 gru 20:38
22 gru 20:39
22 gru 20:43
ghe: Dziękuję
22 gru 20:49