granice
matematyka96: oblicz granice przy n dążącym do +∞ z ( pierwszy ułamek postaci 3n2 + 1 dzielone przez 3n+1 od
tego ułamka odjąć drugi postaci n2 dzielone przez n+1 )
22 gru 18:27
Radek: | 3n2+1 | | n2 | | (3n2+1)(n+1)−n2(3n+1) | |
| − |
| = |
| = |
| 2n−1 | | n+1 | | (3n+1)(n+1) | |
| | 2n2+n+1 | | n2(2+1n+1n2) | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3 n2+4 n+1 | | n2(3+4n+1n | | 3 | |
Jak się nie pomyliłem to wynik dobry
22 gru 18:32
matematyka96: dobrze jest dzięki wielkie ja na początku dziliłem przez najwyzsza potege z mianownika i cos mi
nie wyszlo
22 gru 18:45