Dane są wektory BA=[-8, -6] i CA=[-8, -11]. Wyznacz współrzędne wektora BC i obl
Adam: Dane są wektory BA=[−8, −6] i CA=[−8, −11]. Wyznacz współrzędne wektora BC i oblicz cosinus
kąta ABC.
Jakieś podpowiedzi?
22 gru 18:12
Bogdan:
podpowiedź: skorzystaj z iloczynu skalarnego
22 gru 18:24
Adam: Iloczyn skalarny wynosi −8 * −8 + −6 * −11= 130. Co dalej trzeba zrobić?
22 gru 18:35
Bogdan:
a teraz inna zależność określająca iloczyn skalarny
22 gru 18:47
Adam: Wiesz co, powiem tak. Nie umiem tego zrobić tym iloczynem skalarnym bo jeszcze tego nie miałem

Ale Zacząłem robić innym sposobem. Ogólnie to obliczyłem współrzędne wektoru BC: −8 * −8 =0
(pierwsza współrzędna) −6 * −11=5 (druga współrzędna) Czyli wektor BC: [0,5]. Teraz można chba
jakoś obliczyć boki trójkąta ABC tylko nie wiem jak. Pomożesz mi dalej zrobić to tym sposobem?
22 gru 18:57
Adam: Już nie trzeba. Zrobiłem całe zadanie
22 gru 19:05