f.kwadratowa
tulipan: mam funkcję x2+5x−1 = 0 i mam obliczyć jej pierwiastki następnie podać sumę ich czwartych
potęg
22 gru 17:24
22 gru 17:25
tulipan: jakoś nie ogarniam
22 gru 17:26
panpawel: kolejny, co się zastanawia minutę i krzyczy nie wiem!
22 gru 17:27
panpawel: co mam Ci powiedzieć?
To zacznij ogarniać, albo zadać konkretne pytanie.
22 gru 17:28
tulipan: bo x1+x2 = −b/a to wychodzi
−5/1 = −5
−54 = 625 co nie jest odp
22 gru 17:28
panpawel: zadaj*
22 gru 17:28
J:
czego nie ogarniasz...? wzorów Viete'a , czy wzorów skróconego mnozenia..?
22 gru 17:28
tulipan: Nie minutę wcale nawet nie wiesz ile nad tym siedze ......
22 gru 17:29
panpawel: (x1+x2)4≠(x1)4+(x2)4
22 gru 17:29
tulipan: tylko mi wychodzi x1= 25 − { 29} przez 2
x2 tak samo tylko z plusem i nw czy to dobrze
22 gru 17:34
tulipan: √29
22 gru 17:35
J:
pierwiastki dobrze ..
22 gru 17:35
panpawel: Pierwiastki są Ci kompletnie niepotrzebne.
22 gru 17:39
panpawel: To zadanie na wzory Viete`a
22 gru 17:40
tulipan: (25−√29 przez 2 )4 = 535625 − 65400√29 dzielone przez 16
22 gru 17:41
razor: jego sposobem też można, tylko jest trochę liczenia

Pamiętam że kiedyś w kluczu do arkusza
cke widziałem taką metodę rozpisaną i punktowaną
22 gru 17:41
tulipan: x1+x2 = −5
(x1+x2)
4 czyli −5
4
22 gru 17:42
panpawel: jeszcze raz przeczytaj uważnie:
(x1+x2)4≠(x1)4+(x2)4
22 gru 17:43
razor: do policzenia jest suma czwartych potęg czyli x14 + x24 a to nie jest to samo co
(x1+x2)4 − czwarta potęga sumy
22 gru 17:43
Mila:
x
1+x
2=−5
x
1*x
2=−1
Masz obliczyć sumę x
14+x
24.
Ponieważ pierwiastki to
| | −5−√29 | | −5+√29 | |
x1= |
| oraz x2= |
| maja taką postać, to ponoszenie ich do 4 potęgi |
| | 2 | | 2 | |
jest uciążliwe, to korzystamy z wzorów skróconego mnożenia.
(a+b)2=a2+2ab+b2 stad a2+b2=(a+b)2−2ab
x
14+x
24=(x
12+x
2)
2−2*x
12*x
22=
=(x
12+x
22)
2−2*(x
1*x
2)
2=
=(x
12+x
22)
2−2*(−1)
2= wyrażenie w nawiasie też przekształcam
=[(x
1+x
2)
2−2*x
1*x
2]
2−2=[(−5)
2−2*(−1)]
2−2=[25+2]
2−2=727
22 gru 17:44
Mila:
Wpierwszej linijce po niebieskim wpisie ma być w nawiasie (x12+x22)2
22 gru 17:46
tulipan: ooo Mila bardzo dziękuje tak rozpisane w końcu jest zrozumiałe ściskam serdecznie, dziekuje z
pomoc i cierpliwosc i życze Wesołych Swiat wszystkim forumowiczom
22 gru 17:47
Mila:
22 gru 17:50