Pomocy
Monia18: | | n−3 | |
POmocy  ! Zbadaj monotoniczność ciągu : a n= |
| |
| | n | |
19 lis 17:59
Spike: Podstaw sobie za n=1, to pierwszy wyraz ciągu, później n=2 to drugi.
Od drugiego odejmujesz pierwszy. Jeśli wynik wychodzi większy od 0 to ciąg rosnący, jeśli
mniejszy to malejący.
19 lis 18:10
Spike: Podstaw sobie za n=1, to pierwszy wyraz ciągu, później n=2 to drugi.
Od drugiego odejmujesz pierwszy. Jeśli wynik wychodzi większy od 0 to ciąg rosnący, jeśli
mniejszy to malejący.
19 lis 18:11
19 lis 18:12
Godzio: trzeba zbadać :
n>0
| | n−2 | | n−3 | | (n−2)n | | (n−3)(n+1) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| =
|
| | n+1 | | n | | (n+1)n | | (n+1)n | |
| n2−2n−n2−n+3n+3 | | 3 | |
| = |
| > 0
|
| n2+n | | n2+n | |
bo n
2+n>0
19 lis 18:16