całka przez części i podstawienie
Wihurka: Nie mogę poradzić sobie z całkami. Nie mam co prawda odpowiedzi, ale wyniki nie zgadzają się z
wolframem, więc muszę się upewnić czy robię gdzieś błąd, czy może maszyna zawodzi.
∫(3x+2)2*e−3xdx
i ∫xe√x2+1dx
22 gru 16:39
J:
2) spróbuj tak: √x2+1 = t , x2 + 1 = t2 , 2xdx = 2tdt , xdx = tdt
... = ∫t*etdt ... i teraz przez części ...
22 gru 17:01
J:
1) może tak, 3x+2 = t , 3dx = dt ... 3x = t − 2 ..
| | 1 | | e2 | |
... = |
| ∫t2*e2−tdt = |
| ∫t2*e−tdt ... i przez części .. |
| | 3 | | 3 | |
22 gru 17:07