Jak wyznaczyć sumę ciągu
Radek: Jak wyznaczyć sumę takiego ciągu bo mam obliczyć granicę
1+5+5
2+...5
n
Bo wzór na sumę ciągu geometrycznego tutaj się nie nadaje, to jak inaczej?
Dziękuje
22 gru 16:27
zombi: A czemu twoim zdaniem ten wzór się nie nadaje ?
22 gru 16:29
Radek: Hmyy sam nie wiem. Czyli jest dobrze?
22 gru 16:33
Gray: Jaką granicę masz obliczyć?
22 gru 17:09
Radek: Już udało mi się obliczyć.
| | 1 | |
(1−sin |
| )2n jak taką granicę obliczyć ? |
| | n | |
22 gru 17:26
Radek: Jak do niej się zabrać?
22 gru 17:27
Radek: Wzór z liczbą e ?
22 gru 17:37
razor: tak
22 gru 17:38
Radek: tylko jak dokładnie ?
22 gru 17:41
razor: ciężko się tutaj pisze, skorzystaj ze wzoru lim (1+α*a
n)
1/an = e
α przy a
n → 0
| | 1 | |
u ciebie α = −1, an = sin |
| |
| | n | |
22 gru 17:48