Dowodzenie prawdziwości, silnie
iksa: Udowodnij, że dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n liczba (2n)! jest podzielna przez
(n!)2
22 gru 15:12
Gray: Można inaczej, ale proponuję dowód indukcyjny − będzie łatwo i przyjemnie
22 gru 15:16
iksa: (2n)! = (n!)2 * k ?
22 gru 15:36
Gray: Tak, k=k(n) tj. k zależy od n. To spróbuj udowodnić indukcyjnie.
22 gru 15:42
iksa: 1. Dla n=1
L=2
P=1 * k , więc dla k=2 tak ?
22 gru 15:44
Gray: Tak.
22 gru 17:10
Gray: | | | |
Gdybyś się poddał (czego nie polecam) − jest alternatywa  Wiemy, że dla n≥k liczba | to |
| | |
liczba k−elementowych podzbiorów zbioru n−elementowego; jest to więc liczba całkowita. Taką
| | | |
liczbę jest więc również | − liczba n−elementowych podzbiorów zbioru 2n−elementowego. |
| | |
| | | | (2n)! | |
Ale | = |
| , więc ... Koniec  |
| | | (n!)2 | |
22 gru 17:21
iksa: dzięki
22 gru 17:40
zombi: Ew. można próbować w ten sposób. Skoro (n!)
2|(2n)!, to n! | (2n)(2n−1)*...*(n+2)(n+1).
Trzeba pokazać, że wśród liczb A={n+1,n+2,..., 2n−1, 2n} znajduje się wielokrotność każdej z
liczb
B={1,2,...,n}. Musimy rozpatrzeć przystawanie modulo, każdej liczby ze zbioru A modulo B
Przykładowo, sprawdźmy czy w zbiorze A istnieje wielokrotność 7.
Załóżmy, że
n+1 ≡ 1 (mod 7)
n+2 ≡ 2 (mod 7)
.
.
.
n+7 ≡ 0 (mod 7).
Czyli znajdziemy wielokrotność 7 wśród liczb zbioru A.
Ogólnie dla każde liczby ze zbioru B znajdziemy jej wielokrotność wśród liczb ze zbioru A, bo
każda k−ta liczba (z zb. B) daje k możliwych reszt z dzielenia od 0,1,...,k−1, a jak wiadomo w
zbiorze A jest n kolejnych liczb naturalnych, więc koniec końców musimy trafić na
wielokrotność liczby ze zbioru B. To chyba wynika z zasady szufladkowej Dirichleta, jeśli
szufladkami będą możliwe reszty z dzielenia przez k. tj {0,1,...,k−1}.
Ew. jeśli to jest złe rozwiązanie, można próbować z wykorzystaniem funkcji
| | n | |
αp(n!) = ∑[ |
| ] Gdzie ap(n!) to wykładnik przy liczbie pierwszej p w rozkładzie n! na |
| | pk | |
czynniki pierwszej a [ ] − to podłoga.
Takie luźne dygresje
22 gru 17:46
zombi: Tam źle napisałem, każda liczba ze zbioru A daje k możliwych reszt z dzielenia przez liczbę k,
ze zbioru B a nie na odwrót. Bo ogólnie rozpatrujemy jakaś tam liczby p∊A modulo liczby k∊B, a
jak wiadomo p ≡ r (mod k), gdzie r={0,1,...,k−1}.
22 gru 17:51
zombi: | | | |
Ale Gray podał najszybszy sposób, wiedząc, że | jest naturalna, co polecam udowodnić, |
| | |
| | | |
natychmiast mamy tezę biorąc | |
| | |
22 gru 17:54
iksa: zombi Twoje rozwiązanie to jeszcze nie mój poziom
22 gru 18:28