pochodne
kyrtap: Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia
ln(0.2 + √1 + 0.04) jak do tego się zabrać?
22 gru 14:17
Gray: Rozwiązanie opiera się na wzorze:
f(x0+h) ≈ f(x0) + f'(x0)h
Dobierz funkcję f, x0 oraz h tak, aby ln(0,2+√1,04) = f(x0+h).
Jakiś pomysł?
22 gru 15:06
kyrtap: f(x) = lnx , x0 = 0,2 a h = √1,04 ?
22 gru 15:16
Gray: Nie uda się tak...
Druga wskazówka: f(x) = ln(x+√1+x2). Podaj x0 oraz h.
22 gru 15:18
kyrtap: rzeczywiście x
0 = 0 i h = 0,2
22 gru 15:21
Gray: Tak
22 gru 15:23
kyrtap: kurde nie myślę nic
22 gru 15:24
kyrtap: tępa dzida ze mnie
22 gru 15:24
Gray: Skoro piszesz, że nie myślisz, to znaczy, że myślisz. Inni nawet do takiego wniosku nie są
wstanie dojść.
22 gru 15:26
Gray: *w stanie...
22 gru 15:27
kyrtap: Gray przynajmniej rozumiesz takich nieboraków jak ja
22 gru 15:28
Gray: Ja obcuję z takimi nieborakami na co dzień
22 gru 15:41
kyrtap:
22 gru 15:43
Gray: A zadanie? Dokończyłeś?
22 gru 17:11
kyrtap: pewnie
22 gru 17:15
kyrtap: | | x | |
pochodna f(x) = |
| |
| | (x+√1+x2)(1+x2)2 | |
22 gru 17:16
kyrtap: ale chyba coś spaprałem z tą pochodną
22 gru 17:20
razor: pochodna źle
22 gru 17:21
kyrtap: patrzcie jak to rozpisałem
| | 1 | | 1 | |
ln(x+√1+x2) = |
| * (x+√1+x2)' = |
| ((x)' + (√1+x2)') = |
| | x+√1+x2 | | x+√1+x2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ((1+x2)(1/2))' = |
| * |
| (1+x2)−1/2 * (1+x2) ' |
| x+√1+x2 | | x+√1+x2 | | 2 | |
dotąd dobrze?
22 gru 17:27
Gray: A gdzie podziałeś (x)'=1?
22 gru 17:30
razor: zgubiłeś x' po 3 równa się
22 gru 17:30
kyrtap: o kierwa widzę dzięki Panowie
22 gru 17:31
kyrtap: kurde w tym roku to się nie nadaję na matematykę
22 gru 17:31
razor: na szczęście rok już się kończy
22 gru 17:32
kyrtap: razor dzięki za pocieszenie
22 gru 17:34
kyrtap: zaraz lecę karpia zabijać
22 gru 17:34
kyrtap: Gray umiesz polować?
22 gru 17:41
Gray: Wczoraj polowałem. Na ryby
22 gru 17:52
Kacper:
Ja też polowałem

... i teraz polują na mnie
22 gru 17:54
Gray: | | 1 | | x | |
(ln(x+√1+x2) = |
| (1+ |
| ), |
| | x+√1+x2 | | √1+x2 | |
czyli
ln(0,2+
√1,04) ≈f(0)+f'(0)0,02 = 0,02
22 gru 18:01
kyrtap: ale polujesz w lesie też ?
22 gru 18:02
Gray: Jeżeli mnie pytasz, to nie, nie poluję. Ani dla rozrywki (znam lepsze metody zabicia czasu niż
zabijanie), ani w celu zdobycia pokarmu − stać mnie na to, aby iść do sklepu i kupić

Ale
wiem, że czasy są ciężkie i niektórzy muszą polować...

Pisałem niedawno o tym, że byłem na
polowaniu bo rozbawił (przeraził?) mnie filmik, który jeden z forumowiczów tu zamieścił
(filmik z polowania na karpia w Lidlu). Jedyne polowanie jakie popieram to to na... kobiety
(dziewczyny − jak zwał, tak zwał

− To byłem ja − szowinistyczna świnia

.
Ale ja swoje zakończyłem (sukcesem

) ładne parę lat temu.
22 gru 22:44