wielomian
matma: Rozwiaz rownanie :
|8x3 − 1|=x−8x2
Prosze o pomoc krok po kroku pozdrawiam.
22 gru 12:29
J:
1) założenie: x − 8x2 ≥ 0
2) ⇔ 8x3 − 1 = x − 8x2 lub 8x3 − 1 = 8x2 − x ...
22 gru 12:32
matma: Dlaczego trzeba pisac to zalozenie? Nie mozna od razu opuszczac wartosci?
22 gru 12:36
J:
prawa strona musi być nieujemna ....
22 gru 12:38
matma: Ok a jakby to na lewa przeniesc? Da sie jakos inaczej zrobic?
22 gru 12:39
matma: Widzialem jakis sposob z wyliczeniem miejsca zerowego pod modulem , pozniej sprawdzenie dla x<0
i x>= 0
22 gru 12:41
J:
można ... dla: 8x3 − 1 ≥ 0 równanie: 8x3 − 1 = x − 8x2
dla: 8x3 − 1 < 0 równanie: − 8x3 + 1 = x − 8x2
22 gru 12:43
matma: No i pieknie

ktory Twoim zdaniem sposob jest bardziej uniwersalny?
22 gru 12:45
J:
proponuję pierwszy ... x − 8x2 ≥ 0 ⇔ x(1− 8x) ≥ 0 ⇔ x ∊ [0,1/8]
2) rozłóż te równania na czynniki....
22 gru 12:50
matma: Wyszlo mi, ze nie ma takich x ktore sa rozwiazaniami. Czyli odpowiedz zapisac ze rownanie
sprzeczne?
22 gru 12:52
J:
nie liczyłem ...ale już widzę,że np. x = √1/8 spełnia równanie..
22 gru 12:56
matma: Chyba nie..

a w nierownosciach tez pierw trzeba wykonac takie zalozenie?
22 gru 12:58
J:
..sorry .. nie spełnia ....
22 gru 13:00
matma: Nom

a jak z nierownosciami? Opuszczac od razu czy pierw to samo zalozenie?
22 gru 13:01
J:
.... to zależy od znaku: IaI ≥ A ... z prawej może byc dowolna liczba
IaI ≤ A ... z prawej musi być liczba nieujemna ....
22 gru 13:03
matma: Ok ,dzieki wielkie za pomoc
22 gru 13:05