nierownosc
ann1: 3× 《 4
22 gru 12:03
J:
⇔ x*ln33 ≤ ln34 ⇔ x ≤ ln34 ..
22 gru 12:10
ann1: Nie ogarniam co to jest ln i dlaczego x jest z przodu
22 gru 12:13
:): powinno być:
log33x=xlog33 − z własności logarytmów
22 gru 12:16
J:
..żle napisałem ...x*log33 ≤ log34 ⇔ x ≤ log34
.. .x znalazł się na przodzie, bo logabn = nlogab ..
22 gru 12:16
ann1: A dlaczego akurat o podstawie 3
22 gru 12:23
J:
bo wtedy log33 = 1 ..
22 gru 12:27
ann1: No wlasnie i wtedy bd 1 do potegi x a nie 3 ×
22 gru 12:29
J:
nie łapiesz ...log33x = x*log33 = x*1 = x ...
22 gru 12:30
J:
.. to jest zadanie problematyczne ...?
22 gru 12:33
ann1: No ok lewa strone ogarniam a dlaczego 4 jako log o podstawie 3 z 4
22 gru 12:34
J:
bo logarytmujemy obustronnie logarytmem o takiej samej podstawie , tutaj o podstawie 3 ..
22 gru 12:36
ann1: A jak by stala tam np 9 to moglabym zapisac jako logarytm o podstawie 3 z 9 ?
22 gru 12:38
J:
tak, tylko wtedy zadane można rozwiązać tak:
3x ≤ 9 ⇔ 3x ≤ 32 ⇔ x ≤ 2 ,
ale logarytmując też dostaniesz taki wynik..spróbuj ...
22 gru 12:41
ann1: Dzieki wielkie ogarnęłam
22 gru 12:48