ciąg arytmetyczny i geometryczny
Uniwroc: W dowolnym rosnącym postępie geometrycznym 10−wyrazowym, w którym wyrazy pierwszy.trzeci i
czwarty tworzą rosnący postęp arytmetyczny, także wyrazy m−ty, n−ty i k−ty tworzą rosnący
postęp arytmetyczny. Dla podanej jednej z liczb podać dwie pozostałe tak, aby powyższe zdanie
było prawdziwe.
a) m=3, n=5, k=6.
c.geometryczny a1 a2 a3 a4 a5 a6
c.arytmetyczny a1 a3 a4
więc (a3) 2 = a1 + a42
Może ktoś mi pomóc ?
22 gru 11:48
Tadeusz:
a1 a1q2 a1q3
2a1g2=a1+a1q3
2g2=(1+q3) q3−2q2+1=0
... dalej sam
Zauważ że dla q=1 ciąg nie będzie rosnącym
22 gru 13:30
Uniwroc: no właśnie nie mam pojęcia, bo z q3 −2q2 + 1 = 0 nic nie zrobię, bo nawet jak wyciągnę przed
nawias q2 to nic mi to nie da, hmmm może jeszcze jakaś podpowiedź ?
22 gru 14:24
Uniwroc: wychodzi z rozwiązania równania kwadratowego, że q= −12 i q=1
22 gru 14:37
Tadeusz:
... nie potrafisz rozłożyć wielomianu? Przypomnij cosik o pierwiastkach całkowitych
22 gru 16:00
GG:40557201:
22 gru 16:47