| 40 | |
=H
| |
| a |
| 40 | ||
320=a2* | ||
| a |
Pole boczne = Pb = 4*a*H
Objętość = V = a2*H
160=4aH / /4
320=a2*H
40=aH
320=a2*H
H=40/a
320=a2*40/a
320=40a / /40
a=8
320=82 * H
320=64H / /64
H=5
Pb=4*a*H=4*5*8=160
V=a2*H=82*5=64*5=320
Odp. Długość krawędzi ściany bocznej graniastosłupa wynosi 5, a długość krawędzi podstawy
wynosi 8.
Pole boczne = Pb = 4*a*H
Objętość = V = a2*H
160=4aH / /4
320=a2*H
40=aH
320=a2*H
H=40/a
320=a2*40/a
320=40a / /40
a=8
320=82 * H
320=64H / /64
H=5
Pb=4*a*H=4*5*8=160
V=a2*H=82*5=64*5=320
Odp. Długość krawędzi ściany bocznej graniastosłupa wynosi 5, a długość krawędzi podstawy
wynosi 8.