Wyznacz równanie stycznej
Adam: | | 1 | | 1 | |
Dana jest parabola y= |
| x2 − |
| . Wyznacz równanie stycznej do tej paraboli, |
| | 6 | | 2 | |
jeśli styczna tworzy z osią OX kąt 120 stopni.
Jakieś podpowiedzi ?
21 gru 22:03
Martiminiano: Współczynnik kierunkowy stycznej równy jest tangensowi 120 stopni.
21 gru 22:14
Martiminiano: a=f`(x
0)=−
√3
x
0=−3
√3
b można policzyć ze wzoru f(x
0)−f`(x
0)*x
0.
21 gru 22:22
Martiminiano: Równanie stycznej: y=−√3x+4
21 gru 22:25
Adam: Czyli współczynnik kierunkowy wynosi 0. I teraz co dalej? Coś ze wzorem na parę prostych
tworzących kąt tg ?
21 gru 22:28
Adam: a dzięki. Nie odświeżyłem
21 gru 22:28
Eta:
@Marti....
P(−3√3,4) to równanie stycznej jest : y= −√3(x+3√3)+4 = −√3x−5
21 gru 22:29
Martiminiano: :( Właśnie pisałem, że się pomyliłem i ta 4 to jest druga współrzędna punktu styczności
21 gru 22:32
Eta:
21 gru 22:33
Adam: A jeszcze mam pytanie jak policzyć x0 ?
21 gru 22:35
Martiminiano: Wyznaczałem sobie f(x
0), zagalopowałem się i zapomniałem podstawić do wzoru, który wcześniej
napisałem.

Ale mądrzejsi na szczęście zawsze czuwają
21 gru 22:38
Martiminiano: f`(x
0)=−
√3
I wyznaczony będzie x jest argumentem który szukamy
21 gru 22:39
Martiminiano: Ale zdanie napisałem, szaleństwo

Poprawnie: I wyznaczony x będzie szukanym argumentem
21 gru 22:41
Adam: Dobra, kumam
21 gru 22:45
Eta:
21 gru 22:46
Martiminiano: To pięknie
21 gru 22:47