proszę o rozwiązanie
Michał: Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt, w którym długość jednego boku jest dwa razy większa
od długości drugiego boku . Objętość prostopadłościanu jest równa V. Wyznacz takie długości
drugiego krawędzi tego prostopadłościanu , aby pole powierzchni całkowitej było najmniejsze.
Oblicz to pole
a − długość jednego boku
2a − długość drugiego boku
H − wysokość prostopadłościanu
V − objętość prostopadłościanu
| | V | |
Pc = 2 ( 2a2 + aH 2aH ) V = 2a2*H ⇒ H = |
|
|
| | 2a2 | |
| | V | | V | | V | | V | |
Pc = 2 ( 2a2 + a |
| + 2a |
| ) = 2 ( 2a2 + |
| + |
| )
|
| | 2a2 | | 2a2 | | 2a | | a | |
| | 5 | | 2 | |
dalej nie wiem jak dojść do wyniku który wynosi Pc = 3 do potęgi |
| *V do potęgi |
| |
| | 3 | | 3 | |
21 gru 21:24
===:
Pochodne znasz

?
21 gru 21:58
Mila:
Badamy czy pochodna ma miejsca zerowe.
| | 8a3−3V | |
P'(a)=0⇔ |
| =0 i a≠0 i a>0 |
| | a2 | |
8a
3−3V=0
Licz dalej, wszystko ładnie wychodzi
21 gru 22:06
Michał: tak
| | V | | 2V | | 8a3 | | V | | 2V | |
p,(c) = 8a − |
| − |
| = |
| − |
| − |
| =
|
| | a2 | | a2 | | a2 | | a2 | | a2 | |
i dalej nie wiem
21 gru 22:15
Eta:
Umiesz odejmować ułamki o wspólnym mianowniku?
| 8a3−3V | |
| =0 ⇒ 8a3−3V=0 ⇒ a=........ |
| a2 | |
21 gru 22:21
===:
| | 3V | |
Pc'=0 dla 8a3=3V ⇒ a3= |
| ⇒ a=0,53√3V |
| | 8 | |
z "−" na "+" więc min
| | 1,5V+3v | | 9V | | 36V3 | |
Pcmin= |
| = |
| =3√ |
| =35/3*V2/3 |
| | 0,53√3V | | 3√3V | | 3V | |
21 gru 22:24
Michał: dalej to a = 3√3V/3√8 dalej to naprawdę nie wiem
21 gru 22:31
Eta:
3√8= ? no jasne ,że
2
to:
21 gru 22:34
Michał: dziękuję bardzo ale chyba coś mnie zaćmiło może jestem juz zmęczony bo miałem dzisiaj dużo
pracy z rodzicami
21 gru 22:36
Eta:
podstaw za a= 0,5
3√3V
21 gru 22:37
Eta:
I bardzo ładnie,że pomagasz rodzicom ........ łap w nagrodę
21 gru 22:38
Michał: dziękuję jeszcze raz już to obliczyłem
Życzę Wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
22 gru 22:30
gwiazdka:
Wzajemnie
22 gru 22:30