Indukcja
ZimbA: Udowodnij, że dla n ∊N
| | 1 | | n | |
∑nk=1 |
| = |
| |
| | (3k−2)(3k+1) | | 3n+1 | |
21 gru 20:52
panpawel: no i jaki problem?
21 gru 21:00
panpawel: w skrócie:
dla n=1 prawda
zał dla jakiegoś n
Niech P to prawa strona
dla n +1 masz
n3n+1+1(3n+3)(3n+4)
upraszcza się to do n+13n+4
koniec.
21 gru 21:03
panpawel: edit:
dla n +1 masz
n3n+1+1(3n+1)(3n+4)
21 gru 21:04
ZimbA: a mógłbyś mi pokazać jak się robi takie zadanie
17I162n+1 + 183n+1
21 gru 21:12
ZimbA: dla n=0
17I34 ok
ale dla n+1 nic nie widze...
21 gru 21:13
panpawel: z kongruencji pyka od razu, nad indukcją muszę chwilę pomyśleć.
21 gru 21:16
ZimbA: byłbym bardzo wdzięczy jakbyś mi pokazał jak to się robi
21 gru 21:16
panpawel: z kongruencji czy z modulo?
21 gru 21:17
panpawel: czy z indukcji* xD
21 gru 21:17
ZimbA: z indukcji
21 gru 21:23
panpawel: i indukcji
dla n=1 prawda
zał dla n
dla n+1 mamy:
162n+3+183n+4=162162n+1+183183n+1=256(162n+1+183n+1)
+5576*183n+1=256([C[162n+1+183n+1}})+17*328*183n+1
koniec.
21 gru 21:24
Saizou :
Sprawdzenie dla n=1
162•1+1+183•1+1=163+184=109 072 i to jest podzielne przez 17 wiec ok
Złożenie indukcyjne:
Załóżmy że stwierdzenie jest spełnione dla pewnej liczb n∊N
17l 162n+1+183n+1 ⇒ istnieje taka liczba k∊Z, że 162n+1+183n+1=17k⇒
162n+1=17k−183n+1
Teza indukcyjna
Udowodnimy że stwierdzenie jest prawdziwe dla n+1, czyli
17l 162n+3+183n+4
Dowód tezy indukcyjnej
162n+3+183n+4=
162n+1•162+183n+4= z założenia indukcyjnego
(17k−183n+1)162+183n+4=
17k•162−162•183n+1+183n+1•183=
17k•162−256•183n+1+5832•183n+1=
17k•162+5576•183n+1=
17k•162+17•328•183n+1=
17(162k+328•183n+1)=
17p , gdzie p∊Z
zatem wobec mocy zasady indukcji matematycznej, stwierdzenie 17l 162n+1+183n+1 jest
prawdziwe dla każdego n∊N
21 gru 21:25
panpawel: błąd, jeszcze raz:
i indukcji
dla n=1 prawda
zał dla n
dla n+1 mamy:
162n+3+183n+4=162162n+1+183183n+1=256(162n+1+183n+1)
+5576*183n+1=256(162n+1+183n+1)+17*328*183n+1
koniec.
21 gru 21:26
Saizou :
Panpaweł udowodni podzielność z kongruencji w ramach ćwiczeń
21 gru 21:30
ZimbA: wielkie dzięki
21 gru 21:31
panpawel: @Saizou
ok.

162n+1 + 183n+1
16≡−1 (mod 17)
16
2n+1≡−1 (mod 17)
18≡1 (mod 17)
18
3n+1≡ (mod 17)
Stąd 16
2n+1+18
3n+1≡−1+1≡0 (mod 17)
c.b.d.o.
21 gru 21:36
panpawel: heh
zapomniałem usunąć 3 linijki. Kiedyś nauczę się pisać...
21 gru 21:37
Saizou :
no i gites
21 gru 21:47