styczna
Kasia: Witam wszystkich, mam znalezc rownanie lini ktora bedzie styczna(tangent, nie wiem czy dobrze
przetlumaczylam) do y=23x−1
w punkcie (1,4).
Nie mam pojecia jak sie za to zabrac, nie bylo mnie wtedy na zajeciach na uczelni − a na
internecie nie potrafie znalezc podobnego zadania.
Prosze o jakies wskazowki, albo podobne zadanie, azebym mogla anaologicznie go zrobic.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc
21 gru 19:04
21 gru 19:05
Radek: Równanie stycznej
y−y0=f'(x0)(x−x0)
21 gru 19:06
Kasia: y= 23x−1
y'= 23x−1*ln2 * 3
f(1)=4
f'(1)=12ln
y−4=12ln(x−(4−12ln)
I przykro mi, ale nie wiem co teraz :<
21 gru 19:18
J:
| | 8x | |
źle pochodna ... f(x) = |
| ... i teraz licz pochodną ... |
| | 2 | |
21 gru 19:26
razor: pochodna akurat dobrze jest
21 gru 19:28
J:
racja ...teraz to widzę ...
21 gru 19:29
Kasia: :(
21 gru 19:30
razor: y = f'(x0)(x−x0) + y0
(x0,y0) = (1,4)
y = f'(1)(x−1) + 4 = (22*ln2*3)(x−1)+4 = 12ln2(x−1)+4 = 12ln2*x − 12ln2+4
to już jest wynik
21 gru 19:30
J:
y − 4 = 12ln2(x −1) .... szukana styczna..
21 gru 19:32
Kasia: Bardzo dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie.
Mam skany od kolegi i mam teraz dylemat :
W zagadnieniach piszę:
Styczna/normalna linia.
Co znaczy ta normalna linia?
21 gru 19:37
razor: normalna − prostopadła do stycznej
21 gru 19:38
J:
normalna, to prosta prostopadła do stycznej w punkcie styczności..
21 gru 19:39
J:
..w punkcie styczności ...
21 gru 19:39
Kasia: Przepraszam, to wiecie możę gdzie znajdę przykładowe tkaie zadanie?
21 gru 19:43
J:
spróbuj na tym przykładzie ... napisz równanie normalnej do tej krzywej w punkci (1,4) ..
21 gru 19:45
Kasia: Niestety nie wiem jak to zrobić

. Poszukam na internecie przykładowe zadanie i spróbuję wtedy
21 gru 19:49
Kasia: y=2x3 −x2 +1 p=(1,2)
y' = 6x2 −2x
f(1)=2
f'(1)=4
y−2=4(x−1)
Równanie stycznej: y=4x−2, no i teraz próbóje tę prostopadłą znaleźć − jakiekolwiek porady?
21 gru 19:57
Mila:

f(x)= 2x
3 −x
2 +1, P=(1,2)
a
1,a
2 wsp. kierunkowe dwóch prostych
a
1*a
2=−1 to proste są prostopadłe
s: y=4x−2
| | 1 | | 1 | | 9 | |
n: y=− |
| x+b i (1,2) ∊prostej⇔2=− |
| +b, b= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
21 gru 20:58
Janek191:
@Kasia
Próbuję
22 gru 07:44