proszę o pomoc :)
sia: Dany jest trapez równoramienny o polu 30cmkwadratowych.W którym stosunek długości podstaw jest
równy jedna druga.Oblicz pole powierzchni całkowitej objętość bryły powstałej przez obrót tego
trapezu wokół prostej zawierającej krótszą podstawę o długości 4cm.
21 gru 19:02
sia: proszę chociaż o wskazówkę...
21 gru 19:08
:): bryłą będzie walec−2 stożki
narysuj trapez, odbij go symetrycznie względem krótszej podstawy
21 gru 19:12
:):
21 gru 19:14
sia: dlaczego bryłą będą 2 stożki?
21 gru 19:18
sia: i chyba na początku potrzebne będą potrzebne dł. podstaw tak ? ale jak je wyliczyć z pola i
stosunku bo mi coś nie wychodzi
21 gru 19:19
:): walec odjąć 2 stożki
21 gru 19:21
Wesoła: narysuj sobie trapez rownoramienny na papierze. Wytnij go nozyczkami . Przyklej go krotsza
podstawa do olowka . Postaw olowek pionowo na stole i oboc go wokolo . Zobacz jak bryle
dostaniesz
21 gru 19:23
:): jesli b/a=1/2, to a=2b,
podstaw do wzoru na pole trapezu
21 gru 19:23
sia: sorki ale i tak nie rozumiem dlaczego będzie walec odjąć 2 stożki możesz mi jakoś wytłumacz bo
jak to rysuje to i tak nie wychodzi ,dzięki
21 gru 19:26
:):

dlatego
21 gru 19:29
21 gru 19:31
sia: ok dzięki wysokość trapezu wyniosła mi 5 a długość tworzącej stożka wyszła mi √41 to teraz
jak obliczyć promień stożka?
21 gru 19:44
:): jeśli masz tworzącą i wysokość to z tw Pitagorasa
21 gru 19:52
:): ej, ale promień stożka, to wysokość trapezu − patrz rys 1
21 gru 19:53
sia: ok już wiem przecież r=4 bo jest równe wysokości trapezu

kurcze już nie myśle
21 gru 19:53
:): ale wysokość to √29
21 gru 19:55
:): nie wysokość a tworząca
21 gru 19:56
Eta:

a, b −− dł. podstaw trapezu
z treści zadania : a=2b=8
| | a−b | |
rw=rst=htr , Hw=a=8 , hst= |
| =2 |
| | 2 | |
| | 12 | |
P(tr)= |
| *h= 30 ⇒ htr=5= rw=rst |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa : tworząca stożka l=
√h2+22= ... =
√29
| | 1 | |
V(bryły)= V(walca)− 2*V(stożka)= πr2*H−2* |
| πr2*hst= ........... |
| | 3 | |
P
c(bryły)= P(boczne walca )+2P(boczne stożka)= 2πrH − 2πrl= 2πr(H+l)=.........
Teraz tylko podstaw dane i dokończ obliczenia ........
21 gru 20:35