Prawdopodobieństwo
Blue: Mam do sprawdzenia zadanka na dowodzenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
zad.1 Wykaż, że jeżeli P(A) = |
| i P(B) = |
| , to |
| ≤ P(AUB) ≥ |
| . |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
zad.2 Zestaw czterech liczb a, b ,c, d ma średnią arytmetyczną X
1 i odchylenie standardowe
od tej średniej równe q
1. Zestaw czterech liczb k*a, k*b, k*c, k*d, gdzie k>0, ma średnią
arytmetyczną równą X
2 i odchylenie standardowe od tej średniej równe q
2. Wykaż, że
X
2= k*X
1 oraz q
2 = k*q
1.
Napisałam q, bo nie wiem, jak zapisać ten znaczek odchylenia
| | 1 | |
zad. 3 Niech A i B oznaczają zdarzenia losowe, takie że A,B⊂Ω. Wiedząc, że P(A) = |
| , |
| | 5 | |
| | 2 | | 1 | | 14 | |
P(B') = |
| oraz P(B|A') = |
| uzasadnij, że P(A'UB) = |
| . |
| | 3 | | 4 | | 15 | |
Oto moje rozwiązania:
ZAD.1
http://i57.tinypic.com/2mdnjig.jpg
ZAD.2
http://i59.tinypic.com/33w4eu8.jpg
http://i61.tinypic.com/jq3rcj.jpg
ZAD.3
http://i62.tinypic.com/1zchgeh.jpg
Proszę o ocenę
21 gru 18:07
Kacper:
A dlaczego w pierwszym rozpatrujesz tylko przypadki takie, które się łatwo robi?

A co w sytuacji 3?
21 gru 18:12
Kacper:
W 3 chociaż parę słów napisz

Ja nie wiem co skąd wymyślasz
21 gru 18:14
Blue: Kacper wydaje mi się, że się czepiasz
21 gru 18:56
Blue: Kacper, ale po co w tym 1 mam rozpatrywać inne przypadki, skoro te które rozpatrzyłam do dwie
skrajne wartości tego prawdopodobieństwa o które chodziło?
21 gru 18:57
Gray: Rozwiązując w ten sposób dużo ryzykujesz... Tym bardziej, że prawidłowe rozwiązanie nie jest
trudne do uzyskania:
| | 5 | |
P(A∪B) = P(A)+P(B) − P(A∩B) = |
| − P(A∩B). |
| | 6 | |
Dwa wnioski kończą sprawę:
| | 5 | |
a) P(A∩B)≥0 ⇒ P(A∪B) ≤ |
| |
| | 6 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | |
b) P(A∩B)≤P(B)= |
| ⇒ P(A∪B)≥ |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 2 | |
Koniec.
21 gru 19:48
Blue: Dlaczego dużo ryzykuję

Czyli mam rozumieć, że moje rozwiązanie zadania 1 jest niepoprawne
tak?
A co z zadaniem 2 i 3?
21 gru 20:18
Gray: Ryzykujesz, bo jedną osobę takie rozwiązanie może przekonać, inną niekoniecznie. Zaraz rzucę
okiem na kolejne.
21 gru 20:39
Gray: Ad. 2. Dobrze, ale warto wariancję σ1 zapisać w takiej postaci, w jakiej wykorzystujesz ją
później przy wyznaczaniu σ2 (wciągnięcie średniej do licznika + pierwiastek).
21 gru 20:45
Blue: Gray zrobiłam tak w tym drugim linku
21 gru 22:28
Blue: Czyli zad 3 jest dobrze

?
21 gru 22:28
Kacper:
Ja się czepiam w 3 zapisu

Wygląda trochę tak jakby to pisało dziecko z podstawówki tak wszystko na sobie
Blue napisz ładnie co z czego wynika i będzie ok
22 gru 07:51
Gray: Blue, nie uważasz, że kolejność powinna być inna?

Najpierw σ
1=... a potem dopiero
wykorzystujemy tak zapisane σ
1. Ty zrobiłaś odwrotnie: najpierw coś wykorzystujesz, a potem
zapisujesz, że to była σ
1. To są drobiazgi, ale one dużo mówią o osobie rozwiązującej
zadania. Świat nie czeka na rozwiązanie tych zadań − większość z nich (lub im podobnych) już
dawno temu była rozwiązana. Zadania na egzaminie muszą zweryfikować Twoją wiedzę, ale nie
tylko. Nie mówię o egzaminach maturalnych bo ten problem mnie niezbyt interesuje... Na
studiach, na mocnych kierunkach jest ostra selekcja (bo można sobie na to pozwolić) − w wielu
przypadkach o ocenie decyduje zapis, komentarz, itp. Trzeba się pilnować na każdym kroku
22 gru 10:57
Blue: ok Gray, dzięki za radę
| | 2 | | 1 | |
Kacper chodzi Ci np. o coś takiego P(B')= |
| , P(B) = 1−{2}{3} = |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 gru 12:11
22 gru 12:12
Gray: Jeżeli chodzi o zadanie 3, mnie brakuje komentarzy. Dodaj ozdobniki w stylu "ponieważ", "a
zatem", "stąd", "na tej podstawie", "z treści wynika, że", "ostatecznie"... Nie bój się tego

Merytorycznie, Twoje rozwiązanie jest poprawne.
22 gru 12:17