Pochodna z definicji
Kasia: Pochodna z definicji
Witam, bardzo proszę o pomoc.
Mam z definicji napisać równanie pochodnej:
f(x)=2/(3x+1) w punkcie x0=−1
bardzo proszę o pomoc, lub wskazówkę!
21 gru 17:22
Janek191:
| | 2 | |
f(x) = |
| x0 = − 1 |
| | 3 x + 1 | |
Mamy
| | | | 2 | | 2 | | |
| − |
| | | | 3*(−1 + h) + 1 | | 3*(−1) + 1 | |
| | | |
= |
| = |
| = |
| | h | | h | |
| | | | 2 | | 3 h − 2 | | |
| + |
| | | | 3 h − 2 | | 3 h − 2 | |
| | 3 | |
= |
| = |
| |
| | h | | 3 h − 2 | |
więc
| | 3 | |
f' ( −1) = lim |
| = − 1,5 |
| | 3 h − 2 | |
h → 0
21 gru 17:55
Kasia: Dziękuję
21 gru 18:25