Jak rozwiazac nierownsc?
Foxal: Maskarycznnie trudne zadanie, Poziom HARD

te nierownosc:
(a+2)/2a≥−1
(a+2+2a)/2a≥0 /*2
(3a+2)/a≥0
a∊(−
∞;−2/3>+(0;+
∞)
albo raczej dlaczego tak a nie inaczej. Nie rozumiem skad sie wzial ten przedzial.
21 gru 17:05
J: ..narysuj trójmian y = (3x+2)*x ... to zobaczysz kiedy jest nieujemny..
21 gru 17:09
Foxal: dlaczego razy x?
21 gru 17:11
Foxal: czy litery alfabetu maja jakies znaczenie?
21 gru 17:11
21 gru 17:12
21 gru 17:12
Eta:

Hehe , ale "masakryczne"?

a≠0
| a+2+2a | |
| ≥0 ⇒ 2a*(3a+2)≥0 ⇒ a(3a+2)≥0 −−− parabola ramionami do góry |
| 2a | |
| | 2 | |
i jej miejsca zerowe to ; a=0 v a= − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
odp: a∊( −∞, − |
| > U (0,∞) , bo a≠0 z założenia |
| | 3 | |
21 gru 17:14
Foxal: Rozumiem "J" ze podales mi jakas wlasnosc, ktora jest oczywista dla egzaminujacego.
21 gru 17:14
J:
tak, jest oczywista ...
21 gru 17:15
Foxal: To dzieki za pomoc, a tak przy okazji trudnosc zadania jest subiektywna wiec sobie wypraszam
posmiechowki
21 gru 17:16
Eta:
@
J "oczywista" dla b≠0
21 gru 17:17
Eta:
Jeżeli liczysz na pomoc , to bądź
pokorny !
Powodzenia
21 gru 17:18
J:
zgadza się...
21 gru 17:18
J:
| | a | |
zresztą , dla b = 0 nie ma wyrażenia: |
| ...  |
| | b | |
21 gru 17:20
Eta:
W tym przypadku chodzi o nierówność ≥ 0 ( założenie ma znaczenie
21 gru 17:22
J:
21 gru 17:23
Kacper:
hard ?
21 gru 17:29
lwg: Delta mniejsza od zera. Dzielisz przez 2 i wynik mnożysz przez 'a'. Jeśli ma być iloraz sumy
a+2 przez 2a, to źle go zapisałeś. I tak jest w parlamencie RP. Nigdy nie będzie dobrze.
21 gru 17:32