Zadania
Mariusz: Mam krótkie zadania z wielokątów, oto one:
1. Zadanie
Jaki wielokąt ma o 25 więcej przekątnych niż boków ? Odpowiedź brzmi Dziesięciokąt ale mam to
udowodnić
2. Zadanie
Czy istnieje wielokąt który ma o 10 więcej przekątnych niż boków ? Odpowiedź brzmi Nie także
mam to udowodnić
3. Zadanie
Oblicz miary kątów wewnętrznych :
a) Pięciokąta foremnego
b) Dziewięciokąta foremnego
Bardzo proszę o pomoc.
19 lis 17:35
Mariusz: pierwsze i drugie zadanie rozkminiłem ze wzorów i wyszlo poprawnie w drugim pierwiastek jest
nie wym. czyli nie istnieje
jeszcze 3 zadanie nie wiem jak zrobić
19 lis 18:21
Godzio: wzór :
180(n−2)=180(5−2)=180*3=540 gdzie n to ilosc bokow
| 540 | |
| =108 na tej samej zasadzie b |
| 5 | |
19 lis 18:27
Godzio: wzór :
180(n−2)=180(5−2)=180*3=540 gdzie n to ilosc bokow
| 540 | |
| =108 na tej samej zasadzie b |
| 5 | |
19 lis 18:27
Mariusz: dzięki ja to zrobilem przed chwila tak
a)
360/5=72
180 − 72 = 108
19 lis 18:46