Geometria na płaszczyźnie kartezjańskiej.
Maturalna 96': Punkty A = (1, −3), B = (5, 1), C = (1, 1) i D są kolejnymi wierzchołkami trapezu
prostokątnego. Wyznacz współrzędne punktu D.
21 gru 16:41
J:
Nie ma takiego trapezu...
21 gru 16:53
Maturalna 96': Sprawdziłem wszystko jeszcze raz i treść zadania jest zgodna z tą w podreczniku. D ma mieć
współrzędne D (−1, −1)
21 gru 16:56
Eta:
21 gru 16:57
J:
..racja... moja pomyłka..
21 gru 16:58
Maturalna 96': Eta, czy jedynym możliwym sposobem by rozwiązać to zadanie jest narysowanie sobie tego trapezu
w układzie czy są też jakieś inne?
21 gru 16:59
===:
21 gru 17:00
Eta:
| | yB−yA | |
wsp. kier. aAB= |
| = ... =1 |
| | xB−xA | |
prosta AD ⊥AB ⇒ AD: y=−1(x−x
a)+y
A) = .......
y=−x−2
prosta DC ∥ AB ⇒ DC: y=1(x−x
C)+y
C = .....
y=x
AD ∩ DC=
D
Rozwiąż układ równań y= −x−2 i y= x ⇒
D(−1,−1)
21 gru 17:02
Eta:
Teraz dopiero możesz sprawdzić rozwiązanie na rys.
21 gru 17:05
Eta:
I jak? możesz napisać .... "magiczne słówko"
21 gru 17:20
Mila:
Ja piszę , pozdrawiam świątecznie.
21 gru 21:00
Martiminiano: Wszystko pięknie rozwiązane, do zeszytu przepisane, po co dziękować...? Eh...
21 gru 21:09
:): czasem tez mnie to boli, ale cóż, takie wychowanie
21 gru 21:10
Maturalna 96': Wybacz, wczoraj musiałem już uciekać, o 17;02 byłem już wyjeżdżałem z domu.
Eta− wszystko jasne, dziękuję ponownie za pomoc!
22 gru 10:47
Maturalna 96': * Poprawka, składna i prostsza.
Wybacz, wczoraj musiałem już uciekać a rozwiązanie zobaczyłem dopiero dziś. :c
Eta− wszystko jasne, dziękuję ponownie za pomoc
22 gru 10:54
Martiminiano:
22 gru 10:59
Gray: Czyli co: wychowani tylko jacyś tacy opóźnieni...?
22 gru 11:11
Maturalna 96': Jeśli opóźnieniem możemy nazwać szykowanie się do dziewczyny to mogę z czystym sercem
powiedzieć, że jestem odrobinę opóźniony
22 gru 11:34
Gray:
22 gru 12:02