Macierz - wyznacznik
A co to się stało?: Witam. Mam taką macierz. Istotą zadania jest obliczenie wyznacznika. Zrobiłem to i wyszło 20.
Kwestią, która mnie nurtuje jest to, w jaki sposób zrobiłem to nauczyciel. Przedstawiam
poniżej:
1 2 3 4 −3*w1 −3 −6 −9 −12 w1+w2 −5 0 0 0
−2 6 9 12 ======== −2 6 9 12 ========= −2 6 9 12 =
3 1 2 −1 3 1 2 −1 3 1 2 −1
−1 1 2 3 −1 1 2 3 −1 1 2 3
6 9 12
−5(−1)2* 1 2 −1 = −5*(−12)=60
1 2 3
Mam nadzieje, że jest dostatecznie czytelnie.
Znam sposób na wyznaczniki i działa, stąd też mam wynik. Tu moje pytanie. To jest poprawnie?
Jeśli nie, to w jaki sposób wykonywać krokowo obliczenia z użyciem operacji elementarnych,
choćby na tym przykładzie?
21 gru 15:39
Gray: Wygląda na poprawnie; nie liczyłem tego ostatniego wyznacznika 3x3, ale jeżeli i on jest OK to
wnioskujemy stąd, że wyznacznik wyjściowej macierz do −20. Mnie takie rozwiązanie nie do końca
się podoba − widzę w nim trochę chaosu

Czymkolwiek on jest...
21 gru 16:12
A co to się stało?: To powyższe to nie jest mój zapis. Jedyne co mnie ciekawi, to to, czy przekształcenia są
poprawne? W końcu pomnożył sobie wybrany wiersz, dodał to, dodał tamto, więc na moje zmienił
strukturę macierzy i jej wyznacznik, a on powinien być stały. Przynajmniej tak mi się wydaje.
21 gru 16:38
Gray: Jedyna operacja, która zmieniła wartość wyznacznika to mnożenie pierwszego wiersza przez −3. Z
tego powodu uzyskany wynik należy podzielić przez −3. Pozostałe operacje nie zmieniają
wartości wyznacznika: do wybranego wiersza (kolumny) można dodawać kombinacje liniowe
pozostałych wierszy (kolumn) − to da inną macierz, ale o tym samym wyznaczniku co
wyjściowa.
22 gru 11:03
A co to się stało?: Teraz rozumiem. Zerowanie tą drogą mi nie odpowiada, ale zawsze lepiej znać więcej sposobów.
Dziękuję za rozwianie wątpliwości.
22 gru 15:20