| 4 | ||
Wykaż, że jeśli wszystkie wierzchołki trójkąta należą do wykresu funkcji f(x)= | to punkt | |
| x |
| 4 | 4 | 4 | ||||
A=(xA, | ) B=(xB, | ) C=(xC, | ) | |||
| xA | xB | xC |
| −4 | ||
Prosta zawierająca A i B ma współczynnik a1= | ||
| xAxB |
| xAxB | ||
Wysokość opuszczona z C ma współczynnik a2= | ||
| 4 |
| 4 | xAxB | xxAxB | xAxBxC | 4 | ||||||
y− | = | (x−xC) y= | − | + | ||||||
| xc | 4 | 4 | 4 | xC |
| −4 | ||
Prosta zawierająca A i C ma współczynnik a3= | ||
| xAxC |
| xAxC | ||
Wysokość opuszczona z B ma współczynnik a4= | ||
| 4 |
| 4 | xAxC | xxAxC | xAxBxC | 4 | ||||||
y− | = | (x−xB) y= | − | + | ||||||
| xB | 4 | 4 | 4 | xB |