Postęp arytmetyczny
Uniwroc: W dowolnym rosnącym postępie arytmetycznym 2013− wyrazowym o wyrazach dodatnich, w którym
wyrazy drugi,czwarty i siódmy tworzą rosnący postęp geometryczny, także wyrazy m−ty, n−ty i
k−ty tworzą rosnący postęp geometryczny. Uzupełnij podane liczby tak, aby powyższe zdanie było
prawdziwe. Wpisz NIE jeśli uważasz, że takie liczby nie istnieją.
a) m=3 , n= ...... , k= ..........
b) m= ...... n = 5, k= .....
Poproszę o pomoc
21 gru 15:05
===:
a
4−2r a
4 a
4+3r
a
42=a
42+a
4r−6r
2 ⇒ r(a
4−6r)=0 ⇒ a
4=6r
4r 6r 9r
zatem q=1,5
dalej dla Ciebie −
21 gru 15:35
Uniwroc: to skoro m=3, to n=4,5 a k=6,75 ?
hmmm, kurcze coś nie tak
21 gru 15:42
===:
... no nie tak
21 gru 16:08
===:
... wracaj do naszego ciągu arytmetycznego
a
1 a
2 a
3 a
4 a
5 a
6 a
7
4r 6r 9r
... teraz widzisz

?
21 gru 16:15
Uniwroc: aaa faktycznie, ale to ten wyraz m to który ?
21 gru 16:41
===:
m ....to numer wyrazu am
21 gru 17:01
Uniwroc: nie no nie mam pojęcia co dalej
21 gru 17:03
Uniwroc: to dla m=3 mamy a3 = 5r ?
21 gru 17:04
===:
...chopie −

masz rosnący ciąg arytmetyczny
a
1 = 3r
a
2 = 4r
a3 = 5r
a
4 = 6r
a
5 = 7r
a
6 = 8r
itd
skoro a
3 czyli 5r ma być wyrazem rosnącego ciągu geometrycznego to np
a
n=10r a
k=15r wyznacz n i k
21 gru 17:09
Uniwroc: m * q = n
3 * 1,5 = n
n= 7,5 ?
21 gru 17:21
===:
NIE
21 gru 17:28
Uniwroc: mógłbyś mi rozwiązać to ? bo już sam nie wiem co mam liczyć
21 gru 17:28
===:
...TO TYLKO W TYM PIERWSZYM CIĄGU POKAZAŁEM, ŻE WYRAZY a2 a4 i a7
stanowią ciąg geometryczny o q=1,5
W Twoim przykładzie a)
m=3 czyli a3=5r ma być wyrazem ciągu geometrycznego
Następne wyrazy są całkowitymi wielokrotnościami r zatem
kolejne wyrazy to 10r i 15r
a8=10r zatem n=8
a13=15r k=13
21 gru 17:35
Uniwroc: aaa rozumiem już teraz !
a w podpunkcie b będzie, że takie liczby nie istnieją ?
21 gru 19:40
===:
...−

dokładnie
21 gru 20:50