matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Asia:
Proszę o pomoc z tymi dwiema całkami, nie wiem jak zacząć:
dx
a) ∫
=
√
x
+
3
√
x
dx
b) ∫
=
e
x
+e
−x
21 gru 14:21
jakubs:
a) podstawienie t =
6
√
x
b) podstawienie: e
x
=t x = lnt
1
dx =
dt
t
21 gru 14:24
Asia:
Dziękuję
21 gru 14:29
jakubs:
21 gru 14:44