Funkcja kwadratowa, parametr.
Feint: Funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx − 3 ma różne miejsca zerowe, z których jedno jest równe −
3. Wiedząc, że funkcja ta przyjmuje najmniejszą wartość − 4, oblicz współczynniki a i b i
narysuj wykres funkcji g(x) = − f(x + 1) − 2.
21 gru 13:57
21 gru 14:01
Feint: nooooo chyba nie.
21 gru 14:13
Feint: :V
21 gru 14:13
J:
i to Cię prymitywie bawi...?
21 gru 14:13
Feint: ej ej, ale przecież:
f(−3) = 0 oraz
21 gru 14:16
Feint: anyone? xd
21 gru 14:38
J:
tak też możesz spróbować ...
| | −b | | −b | |
to co Ci napisałem ,jest też prawdą: yw = f( |
| ) , bo xw = |
| |
| | 2a | | 2a | |
21 gru 14:41
:): no to podstaw i rozwiąż układ równań
21 gru 14:46
abc: | | 1 | | 2 | |
Wychodzą dwie pary rozwiązań. a = 1 i b = 2, oprócz tego a = |
| i b = − |
| . co teraz? |
| | 9 | | 3 | |
26 gru 10:48
abc: halooooo
26 gru 10:52