sprawdzenie pochodnej(krótkiej)
Szymek: Witam, proszę o sprawdzenie pochodnej(krótkiej)
Witam, czy ktoś mógłby sprawdzić, czy dobrze obliczyłem pochodną?
f(x) = (x
2 − 2x +4) *
√x+1
f(x)'= (2x−2)*
√x+1 + (x
2−2x+4) * 1/2{x+1} *1
Kolega podał mi odpowiedź : x(5x−2)/2{x+1} i nie wiem jak do tego doszedł.
Proszę o pomoc
21 gru 13:01
J:
masz dobrze ..
21 gru 13:02
:): | | 1 | |
juz widzę błąd (√x)'= |
| |
| | 2√x | |
21 gru 13:03
Szymek: A to jakaś wskazówka jak kolega doszedł do takiego rozwiązania? Mam sprawdzić monotoniczność, a
z odpowiedzia x(5x−2)/2
√x+1 będzie to o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze
21 gru 13:03
Szymek: 
to moja wina, jest tam tak, tylko że zapomniałem dopisac p
f(x)'= (2x−2)*√x+1 + (x2−2x+4) * 1/2
√x+1 *1
21 gru 13:04
:): wykonaj działania na tych swoich wyrażeniach
21 gru 13:07
Szymek: Właśnie to zrobiłem, wszystko super

!
Nadzieja na dobry wynik kolosa wzrasta
21 gru 13:09
:):
21 gru 13:13