.
Kasia: Dane są funkcje kwadratowe f(x) = x2+4x+3 oraz g(x)= − x2+9 określone w zbiorze R.
a) oblicz dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują tę samo wartość . Ile ta wartość
wynosi?
b) rozwiąż graficznie nierówność f(x)>g(x)
zad 2
funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x)=12x2+0,8 x +c ,gdzie c jest liczba
rzeczywistą.Funkcja ta ma jedno miejsce zerowe.
a. wyznacz wartość współczynnika c
b. rozwiąż nierówność | x−p|< 0,2 gdzie p jest odciętą wierzchołka paraboli funkcji f
c. dla obliczonej wartości c wyznacz zbiór tych argumentów dla których wartości funkcji f są
wiesze od wartości funkcji kwadratowej g jeśli g(x)=x2+0,32
19 lis 17:22
Godzio: pomagam
19 lis 17:35
Godzio:

a)
x
2+4x+3 = −x
2+9
2x
2+4x−6=0
Δ=16+48=64
√Δ=8
x
1=−3
x
2=1
b)
f(x): Δ=16−12=4
√Δ=2
x
1=−3
x
2=−1
postać kanoniczna: f(x)=(x+2)
2−1
g(x): Δ=0+36=36
√Δ=6
x
1=3
x
2=−3
f(x)>g(x) −> x∊(−∞,−3)
19 lis 17:53
Kasia: Dzięki .
19 lis 18:07
Kasia: Mógłbyś spróbować zrobic drugie ?
19 lis 18:17
Godzio:
c obliczasz z tego że jest jedno rozw czyli Δ=0
Δ=b
2−4ac b i a masz dane a Δ=0
| | −b | |
p= |
| podstawiasz i obliczasz
|
| | 2a | |
majac to
|x−p|<0,2
x−p<0,2 ∧ x−p>−0,2
c)tego nie jestem pewien ale spróbowałbym wykres narysować
19 lis 18:22
Kasia: Jak byś mógł.
19 lis 19:33