matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy proszę o pomoc
Izabell:
mam wyznaczyć x ale nie wiem za bardzo jak to zrobić:
3
log
x
√
5
=
2
19 lis 17:13
pomoc :
x =
3
√
5
ale nie jestem pewien.
19 lis 17:22
BiebrzaFun :
tak x
3/2
=5
1/2
⇒(x
3
)
1/2
=5
1/2
⇒x
3
=5⇒x=
3
√
5
19 lis 17:55