zrozpaczona2: Obwód prostokąta jest rowny 40cm. jezeli dluzszy bok tego prostokata zmniejszymy o 4cm, a
krótszy bok zwiększymy o 2cm to otrzymamy kwadrat. Oblicz boki tego prostokąta.
19 paź 18:05
kola: a x b = 40
(a-4)=(b+2)
i to jest uklad rownan, ktory musisz rozwiązać i wyjdzie ci a i b, czyli boki prostokata.
19 paź 18:08
kola: sory pomylka
zamiast a x b = 40 powinno byc: 2a +2b =40
19 paź 18:09
zrozpaczona2: a jak dokładnie to dalej rozpisać?
19 paź 18:20
HNO3: Powyżej źle.
2a + 2b = 40
2a + 4 = 2b - 8
Metoda przeciwnych współczynników:
2a = 28
2b = 40
a = 14
b = 20
Spr. 20 - 4 = 14 + 2
16 = 16
0 = 0
Jest ok.
19 paź 18:23
kola: a+b=20
a=20-b
to wynika z pierwszego rownania
potem a=20-b podstawiasz do drugiego rownania, czyli będzie:
(20-b) -4=b+2
potem:
16-b=b+2 /+b, czyli przenosisz b na prawa strone
16=2b +2 /-2
14=2b /:2 , aby otrzymac tylko jedno b
b=7
a a obliczasz z rownania a=20-b
to juz chyba latwe a=20-7, a=13
i masz obliczone dlugosc i szerokosc prostokata
19 paź 18:25
kola: kolego/kolezanko powyzej, niestety nie masz racji
a i b to boki prostokąta, ktorego obwod jest rowny 40. (jak wynika z moich obliczen)
u ciebie, skoro a=14, a b=20, obwod prostokata mialby: 68.
Moje rozwiazanie jest prawidlowe.
pozdro
19 paź 18:27
HNO3: Rzeczywiście masz racje. Coś spieprzyłem a nawet nie wiem co. Zrobiłem to jeszcze raz
metodą wyznaczników i jest ok

Rozwiązanie kolegi/koleżanki kola jest prawidłowe.
19 paź 18:38
zrozpaczona2: a wiecie jak obliczyc takie cos? : za 5 zeszytow i 2 olowki zaplacono 13 zl przed
podwyzka, a po podwyzce 14,5zl. oblicz cene zeszytu i olowka przed podwyzka jezeli cene
zeszytu zwiekszono o 10% a cene olowka o 20%?
19 paź 18:43