| √x2+1−√x+1 | ||
lim | ||
| 1−√x+1 |
| √x2+1−√x+1 | √x2+1+√x+1 | ||
* | =... i wyjdzie, dobranoc | ||
| 1−√x+1 | 1+√x+1 |
| √x2+1+√x+1 | ||
licznik pomnóż przez | ||
| √x2+1+√x+1 |
| 1+√x+1 | ||
a mianownik przez | ||
| 1+√x+1 |
| √x2+1−√x+1 | √x2+1+√x+1 | |||
limx→0 | * | * | ||
| 1−√x+1 | 1+√x+1 |
| 1+√x+1 | ||
* | = | |
| √x2+1+√x+1 |
| x2+1−x−1 | 1+√x+1 | |||
= limx→0 | * | = | ||
| 1−x−1 | √x2+1+√x+1 |
| x2−x | 1+√x+1 | |||
= limx→0 | * | = | ||
| −x | √x2+1+√x+1 |
| x(x−1) | 1+√x+1 | |||
= limx→0 | * | = | ||
| −x | √x2+1+√x+1 |
| 1+√x+1 | 1+1 | |||
= limx→0 (1−x)* | = (1−0)* | = 1. ... | ||
| √x2+1+√x+1 | 1+1 |