matematykaszkolna.pl
programowanie Lukas: Napisz program, który wyświetli na ekranie: ============== = To proste! = ============== A jak to zrobic? Koniec emotka #include <iostream> #include <cstdio> using namespace std; int main() { cout <<" ==============" << endl; cout <<" = To proste! =" << endl; cout << " \t A jak to zrobic?" << endl; cout << " Koniec emotka " ; return 0; } program nie działaemotka
20 gru 23:38
jakubs: cout <<" ==============" << endl; cout <<" = To proste! =" << endl; cout <<" ==============" << endl; cout << " A jak to zrobic?" << endl; cout << " Koniec emotka " ; return 0;
20 gru 23:48
Lukas: Raczej chodzi żeby skorzystać z opcji tabulacja
20 gru 23:51
asdf: uzywaj http://www.pastebin.com ...
20 gru 23:52
jakubs: Co dokładnie CI nie działa, bo jak zastosujesz \t to również działa.
20 gru 23:52
20 gru 23:53
Lukas: tekst nie przesuwa się do prawej strony i jeszcze code bloks wywala błąd
20 gru 23:55
jakubs: Mi tekst przesuwa w prawą stronę i nie ma błędów przy kompilacji. "Compilation succeeded in 1,09 seconds"
20 gru 23:57
Lukas: pojeb***y code bloks.....
20 gru 23:57
Lukas: jakubs ale przesuwa Ci tak ze kończy sie rowno z 3 linijką ?
20 gru 23:59
jakubs: Polecam jakiś edytor tekstu np. notepad i do tego gcc.
20 gru 23:59
jakubs: Tabulacja tak działa, że tylko przesuwa, ale nie wyrówna Ci do wyższej linijki.
21 gru 00:01
jakubs: Widzę, że korzystasz z tego: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Obsluga-strumienia-wyjsciowego/9 W Twoim kodzie wystarczy po linijce "to proste" dodać jedną linijkę cout <<" ==============" << endl; I tyle emotka
21 gru 00:03
Lukas: to jaką dać komendę zeby tekst wyrównał się ?
21 gru 00:03
jakubs: Nie słyszałem o czymś takim, ale moja wiedza jest bardzo ograniczona. Według mnie to zabawa "spacjami".
21 gru 00:06
Lukas: ok dzięki za pomoc
21 gru 00:15
jakubs: Luzik,dobranoc emotka
21 gru 00:16
Lukas: dobranoc, poczekam na dziadka
21 gru 00:19
asdf: chcesz to baw się tymi spacjami...ale według mnie to strata czasu. Mój prowadzący jak zobaczył w programie takie coś: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 1. wybierz opcje: − dodawanie − odejmowanie − (...) 2. wyjdz −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− to po prostu wyśmiał...i ja to samo zrobiłem. Powiem Ci szczerze, że nikt nie bawi sie w konsolowe spacje, jakieś "−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−" w programach. Odpusc sobie to i zacznij sie zajmowac przydatnymi rzeczami, np. struktury, wczytywanie z pliku, algorytmy jakies...Zacznij juz sobie planowac: jakie funkcję będę pisać do danego rozwiązania, jak je prawidłowo nazwac (to nie jest takie proste..uwierz), np. Chcę napisac program wczytujacy z pliku po nazwie. −pliki moga miec tylko rozszerzenia txt. −pliki znajdują sie w tym samy folderze to plik wykonywalny. wiec Twoj program moglby wyglada +/− tak: 1. pobierz nazwe pliku − char * getFileName(); 2. sprawdz czy plik ma dobre rozsserzenie − bool isCorrectFileExtension(char ** allowedExtension, char * FileName) 3. sprawdz czy taki plik istnieje − bool isFileExists(char * fileName); 4. wyswietl program − void showResults(char * filename); wykonanie: char * filename = getFileName(); char ** allowedExtensions = ...; if( isCorrectFileExtenstions(allowedExtensions, filename) ) { if( isFileExists(filename) ) { showResults(filename); } } Jak nie rozumiesz wskaznikow jeszcze to rob prostsze rzeczy, ale nie baw sie tymi glupimi spacjami, szkoda czasu.
21 gru 01:11
Lukas: ok właśnie teraz jestem na pętlach ale chciałem trochę jeszcze takich podstaw podstaw sięgnąć emotka Na kolosie będę musiał napisać program formatujący tekst wpisujący np * w miejsce tam jakiś liter. Nadrabiam zaległości emotka
21 gru 01:14
asdf: char * tresc = "tresc"; tresc[jakiestammiejsce] = '*';
21 gru 02:07
Dziadek Mróz: Tak patrzę i mam rozwiązanie. http://pastebin.com/iD78cMyn
21 gru 21:53
21 gru 21:58