programowanie
Lukas:
Napisz program, który wyświetli na ekranie:
==============
= To proste! =
==============
A jak to zrobic?
Koniec

#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int main()
{
cout <<" ==============" << endl;
cout <<" = To proste! =" << endl;
cout << " \t A jak to zrobic?" << endl;
cout << " Koniec

" ;
return 0;
}
program nie działa
20 gru 23:38
jakubs: cout <<" ==============" << endl;
cout <<" = To proste! =" << endl;
cout <<" ==============" << endl;
cout << " A jak to zrobic?" << endl;
cout << " Koniec

" ;
return 0;
20 gru 23:48
Lukas:
Raczej chodzi żeby skorzystać z opcji tabulacja
20 gru 23:51
20 gru 23:52
jakubs: Co dokładnie CI nie działa, bo jak zastosujesz \t to również działa.
20 gru 23:52
20 gru 23:53
Lukas:
tekst nie przesuwa się do prawej strony
i jeszcze code bloks wywala błąd
20 gru 23:55
jakubs: Mi tekst przesuwa w prawą stronę i nie ma błędów przy kompilacji. "Compilation succeeded in
1,09 seconds"
20 gru 23:57
Lukas:
pojeb***y code bloks.....
20 gru 23:57
Lukas:
jakubs ale przesuwa Ci tak ze kończy sie rowno z 3 linijką ?
20 gru 23:59
jakubs: Polecam jakiś edytor tekstu np. notepad i do tego gcc.
20 gru 23:59
jakubs: Tabulacja tak działa, że tylko przesuwa, ale nie wyrówna Ci do wyższej linijki.
21 gru 00:01
21 gru 00:03
Lukas: to jaką dać komendę zeby tekst wyrównał się ?
21 gru 00:03
jakubs: Nie słyszałem o czymś takim, ale moja wiedza jest bardzo ograniczona. Według mnie to zabawa
"spacjami".
21 gru 00:06
Lukas: ok dzięki za pomoc
21 gru 00:15
jakubs: Luzik,dobranoc
21 gru 00:16
Lukas: dobranoc, poczekam na dziadka
21 gru 00:19
asdf: chcesz to baw się tymi spacjami...ale według mnie to strata czasu. Mój prowadzący jak zobaczył
w programie takie coś:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. wybierz opcje:
− dodawanie
− odejmowanie
− (...)
2. wyjdz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to po prostu wyśmiał...i ja to samo zrobiłem. Powiem Ci szczerze, że nikt nie bawi sie w
konsolowe spacje, jakieś "−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−" w programach. Odpusc sobie to i
zacznij sie zajmowac przydatnymi rzeczami, np. struktury, wczytywanie z pliku, algorytmy
jakies...Zacznij juz sobie planowac: jakie funkcję będę pisać do danego rozwiązania, jak je
prawidłowo nazwac (to nie jest takie proste..uwierz), np.
Chcę napisac program wczytujacy z pliku po nazwie.
−pliki moga miec tylko rozszerzenia txt.
−pliki znajdują sie w tym samy folderze to plik wykonywalny.
wiec Twoj program moglby wyglada +/− tak:
1. pobierz nazwe pliku − char * getFileName();
2. sprawdz czy plik ma dobre rozsserzenie − bool isCorrectFileExtension(char **
allowedExtension, char * FileName)
3. sprawdz czy taki plik istnieje − bool isFileExists(char * fileName);
4. wyswietl program − void showResults(char * filename);
wykonanie:
char * filename = getFileName();
char ** allowedExtensions = ...;
if( isCorrectFileExtenstions(allowedExtensions, filename) )
{
if( isFileExists(filename) )
{
showResults(filename);
}
}
Jak nie rozumiesz wskaznikow jeszcze to rob prostsze rzeczy, ale nie baw sie tymi glupimi
spacjami, szkoda czasu.
21 gru 01:11
Lukas:
ok właśnie teraz jestem na pętlach ale chciałem trochę jeszcze takich podstaw podstaw sięgnąć

Na kolosie będę musiał napisać program formatujący tekst wpisujący np * w miejsce tam jakiś
liter.
Nadrabiam zaległości
21 gru 01:14
asdf: char * tresc = "tresc";
tresc[jakiestammiejsce] = '*';
21 gru 02:07
21 gru 21:53
21 gru 21:58