pochodne
Mleko: Jeszcze jedno zadanie z którym sobie nie radzę

Dla jakich wartości parametru a ∊ R, wykresy funkcji y = e
ax, y = e
−x przetną się pod
kątem prostym?
wiem że mają zawsze wspólny punkt (0,1) ale nie wiem jak to z czymś powiązać
20 gru 23:02
jakubs: Styczna do wykresu funkcji f(x) w punkcie P(x0,y0) ma równanie:
y=f'(x0)*(x−x0)+y0
20 gru 23:10
jakubs: Soory, źle przeczytałem treść zadania. Poprzedni wpis na nic się nie przyda
20 gru 23:12
Mila:

f(x)=e
ax
f'(x)=a*e
ax
P(0,1) − punkt przecięcia wykresów.
Styczna do krzywej w punkcie (0,1)
y=f '(0)*x+b
f'(0)=a
s
f: y=ax+b i (0,1) należy do wykresu stycznej⇔1=b
s
f: y=ax+1
g(x)=e
−x
g'(x)=−e
x
g'(0)=−1
s
g: y=−x+b i b=1
y=−x+1
Proste prostopadłe⇔a
1*a
2=−1 ( iloczyn wsp. kierunkowych jest równy −1)
a=1
Styczna s
f:
y=x+1
Mam nadzieję, że nie pomyliłam się.
20 gru 23:15
20 gru 23:15
Mleko: w odp się zgadza
20 gru 23:21
Mleko: dzięki wielkie Milu
20 gru 23:26
Mila:
To teraz analizuj i rozwiąż samodzielnie.
Jakub , dał linka do dobrych materiałów.
20 gru 23:26
Mleko: Wiem właśnie czytam je bardzo dziękuje wam
20 gru 23:28
Mleko: kurcze chyba nigdy nie dojdę do przyzwoitego poziomu z matematyki
20 gru 23:28
Mila:
Czasem wystarczy , że otrzymasz pozytywną ocenę.
20 gru 23:30
Mleko: bardziej zależy mi na zrozumieniu tego niż na ocenie
20 gru 23:31
Mila:
Praca, praca.
20 gru 23:32