Granica ciągu
Marta96: Oblicz granicę ciągu:
| | 1+2+3+...+n | |
lim n−>∞ |
| |
| | 2+4+8+...+2n | |
licznik:suma ciągu arytmetycznego: U{(1+n)*n){2}
| | 2*(1−2n) | |
mianownik:suma ciągu geometrycznego: |
| |
| | −1 | |
| | n+n2 | |
czyli lim n−>∞ |
| |
| | (−4+8n | |
Mam problem teraz jak wyłączyć n przed nawias.
20 gru 22:18
Janek191:
l = 0,5 n*( n + 1)
| | 1 − 2n | |
m = 2* |
| = − 2*( 1 − 2n} |
| | 1 − 2 | |
więc
| | 0,5 n*( n + 1) | | n2 + n | | n2 + n | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | − 2*( 1 − 2n) | | − 4*( 1 −2n) | | − 4 + 2n+2 | |
oraz
| n2 | | 2 n2 | |
| ≤ an ≤ |
| |
| 2n +2 − 4 | | 2n +2 − 4 | |
i
| | n2 | | 2 n2 | |
lim |
| = 0 i lim |
| = 0 |
| | 2n +2 − 4 | | 2n +2 − 4 | |
n→
∞ n→
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim a
n = 0
n→
∞
21 gru 07:15
Marta96: | | n2 | | ∞ | |
nie rozumiem dlaczego lim n−>∞ |
| =0 przecież mam |
| ..... |
| | 2(n+2)−4 | | ∞−4 | |
21 gru 17:53
:): jesli mianownik dąży do ∞ (jest coraz większy), to cały ułamek dąży do 0
21 gru 17:56
Janek191:
Bo 2
n + 2 znacznie szybciej dąży do +
∞ niż n
2 
Oblicz sobie
a
8
21 gru 17:58
Marta96: Ok, już kumam, dziękuję
21 gru 18:37