prosze .potrzebuje na jutro/ dzieki
nick: rozwiazanie rownania x [x+3]−49=x[x−4] nalezy do przedzialu od −∞;3 lub od 10 do +∞ lub od
−5 do −1 lub od 2 do +∞ .
20 gru 22:07
panpawel: Nawias kwadratowy służy do oznaczania części całkowitej liczby. Jeżeli miałeś na myśli
nawiasy okrągłe, to wymnażasz i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
20 gru 22:15
panpawel: oj, przepraszam am będzie zwykłe liniowe bo x2 sie skróci.
20 gru 22:17
panpawel: tam*
20 gru 22:17
Wesoła: czasami tez piszacy takim nawiasem oznaczaja wartosc bezwzgledna .
A mial /a czas sie odezwac
20 gru 22:28
nick: na pewno nawias okrągły dzięki .
20 gru 22:39
nick:
no
i w tym równaniu wychodzi mi liczba 7 ,bez sensu ?
prosze o pomoc
x(x+3)−49=x(x−4) ?
20 gru 22:53
Wesoła: No i wychodzi x=7 a 7 nalezy do ktorego przedzialu?
Moze sprawdz ostani przedzial ?
20 gru 23:17
nick: jesli mozesz to napisz mi jak to ma byc bo nie mam zielonego pojecia . prosze
20 gru 23:26
Wesoła: A ja niebieskiego pojecia

x(x+3)−49=x(x−4)
x
2+3x−49=x
2−4x
x
2−x
2+3x+4x=49(niewiadome na lewo ,wiadome na prawo i zmiana znakow ) lekka redukcja wyrazow
podobnych i many
7x=49
x=7
A 7 nalezy do przedzialu 2 do +oo tylko pewnie oznaczoiny jest on tak (2,+oo)
20 gru 23:32
nick: wielkie dzięki.
21 gru 11:20