uzasadnij że suma kątów
mateusz:

Mam za zadanie udowodnić że kąt α jest równy sumie kątów ∡ABC i ∡CAB
Oznaczyłem sobie ∡ABC jako − δ a ∡CAB − γ, natomiaast kąt ∡ACB − β
β=180° − α
β+γ+δ=180°
180° − α+γ+δ=180° ⇒ δ+γ=α
Niby uzasadniłem, że suma tych kątów jest równa, jednak zwracam się z zapytaniem czy dobrze to
zrobiłem? mogę oznaczyć sobie te kąty czy muszę trzymać się oznaczeń z polecenia? Da się to
zrobić krócej?
Pozdrawiam
Wesołych Świąt!
20 gru 20:13
Dzidek: Dowód poprawny. Na koniec napisz jakiś komentarz. Z tego, że δ+γ=α wynika, że kąt α jest równy
sumie kątów ABC i CAB.
20 gru 20:17
:): to sie przeprowadza na lekcji w 1 klasie gimnazjum

dlaczego na zad. dom?
20 gru 20:25
mateusz: W 1 gimnazjum ludzie nie potrafią pola trapezu obliczyć
20 gru 20:34