pochodne
Mleko: Obliczyć kąty pod jakimi przecinają się wykresy funkcji
| | x2 | |
f(x) = 4 − x , g(x) = 4 − |
| , x>0 |
| | 2 | |
obliczyłem pochodne tych funkcji
f'(x) = −1
g'(x) = −x
policzyłem punkt wspólny x = 2
i mam pytanie f'(2) = 0
20 gru 19:35
J:
1) znajdź punkt przecięcia
2) napisz równania stycznych w tym punkcie
3) oblicz kąt między stycznmi ze wzoru
20 gru 19:39
jakubs: f'(x) = −1 , zatem f'(2) = −1
20 gru 19:40
Mleko: nie czaję J przed chwilą robiłem inną metodą a czemu tu teraz tak?
20 gru 19:41
Mleko: znalazłem punkt przecięcia x = 2 i y = 2
20 gru 19:51
Mleko: czyli równanie jeden stycznej będzie miało postać y+1 = −1(x−2)
20 gru 20:12
Mleko: proszę o pomoc
20 gru 20:14
Mleko:
20 gru 20:19
Mila:

f(x)=g(x)⇔
x=2, y=2
P=(2,2) punkt przecięcia wykresów
y=−x+4 to prosta
Styczna do wykresu g(x) w p. P=(2,2)
s: y=ax+b, gdzie a=g'(2)
g'(x)=−x
g'(2)=−2
s: y=−2x+b i 2=−2*2+b, b=6
s: y=−2x+6
Oblicz jaki kąt tworzą proste :
y=−x+4 i y=−2x+6
Znasz wzory?
20 gru 20:33
Mleko: | | f'(x) − g'(x) | |
znam tgα = |
| |
| | 1 − f'(x)g'(x) | |
20 gru 20:35
Mleko: czy on tu będzie pomocny czy jakiś inny?
20 gru 20:39
Mila:
Obliczyłeś?
20 gru 20:41
20 gru 20:41
Mleko: hm nigdy go nie stosowałem a tylko ten co podałem wyżej miałem podany na wykładach
20 gru 20:44
Mila:
To jest to samo, ale masz w Twoim pamiętać, że liczysz dla pewnego x0.
f'(2)=−1
g'(2)=−2
20 gru 20:46
Gray: To jest ten sam wzór (jeżeli wyznaczasz mniejszy z dwóch kątów przecięcia).
20 gru 20:46
Mila:
Witaj, Gray, jaki nastrój przed świętami? Rybka już jest?
20 gru 20:48
Mleko: | | −1 +2 | |
czyli co mogę podstawić tgα = |
| ? |
| | 1 − 2 | |
20 gru 20:48
Mleko: proszę pomóc bo jestem tępy z tego
20 gru 20:53
20 gru 20:53
Mleko: | | 1 | | −1 +2 | | 1 | |
czemu |
| skoro tgα = |
| = |
| |
| | 3 | | 1 − (−1)*(−2) | | −1 | |
20 gru 20:56
Mleko:
20 gru 21:00
20 gru 21:15
Mleko: dziękuje bardzo Mila
20 gru 21:23
Mleko:
20 gru 21:26
Mleko: | | 1 | |
czyli mogę zapisać że α = arctg |
| ? |
| | 3 | |
20 gru 21:28
Mila:
Tak.
20 gru 21:31
Mleko: Mila jak mam za to się Tobie odpłacić?
20 gru 21:32
Mila:
Wystarczy to miłe podziękowanie.
20 gru 21:35
Mleko: Czasami siedzę z tymi zadaniami sporo, ale może zrozumiem to
20 gru 21:37
Mila:
Szukać w literaturze wyjaśnień, w internecie, a będą efekty.
20 gru 22:20
Gray: Cześć
Mila. Odpisuję z opóźnieniem bo na polowaniu byłem

Na taaaaką rybę polowałem. A
nastrój mam, jak każdy Polak, wybitnie przedświąteczny − jestem zarobiony, umęczony i cieszę
się, że chwila wolnego, a raczej
Wolnego będzie. Dokładnie 18 dni! Rewelacja.
21 gru 12:49
Mila:
Miło czytać optymistyczny komentarz. Pozdrawiam
21 gru 16:36