pierwiastki
Monika: Pomocy!
20 gru 18:46
Monika: Nikt nie umie?
20 gru 18:53
panpawel: xd
a jaki masz problem?
20 gru 19:02
PW: Zapisać w postaci jednego pierwiastka?
20 gru 19:03
Monika: Nie wiem jak się za to zabrać.
20 gru 19:03
20 gru 19:04
Monika: PW: Tak
20 gru 19:04
panpawel: ale co chcesz otrzymać?
20 gru 19:04
Monika: Hajtowy: Rozumiem ze to jest wynik rozwiązania?
20 gru 19:05
panpawel: wynik rozwiązania xDD
20 gru 19:06
PW: 3·4 = 12 − oba pierwiastki przedstawić jako pierwiastki 12. stopnia i "wciągnąć pod jeden".
20 gru 19:06
Hajtowy:
Tak, można to też zapisać potęgowo ale nie chce mi się myśleć
20 gru 19:06
Wesoła: Zle tu zapisac ale 3√2= pierwiastek stopnia dwunastego z 8
4√3= pierwiastek stopnia dwunastego z 9
wiec 3√2*4√3= pierwiastek stopnia dwunastego z 8*9czyli z 72 a idac dalej = 6√36 =
3√18=√12= pewnie juz wiesz
20 gru 19:14
Wesoła: Zanim napisalam dostalas podpowiedz od PW.
20 gru 19:16
Monika: Wesoła dzięki
20 gru 19:17
PW: Poprawna odpowiedź to
(pierwiastek stopnia 12, rzeczywiście trudno tu go zapisać).
Wyjaśnienie: przy podnoszeniu do potęgi 4 otrzymamy pod pierwiastkiem 2
4 = 16, a pod drugim −
w wyniku podnoszenia do potęgi 3: 3
3 = 27. Po skorzystaniu z twierdzenia o iloczynie
pierwiastków dostaniemy pierwiastek stopnia 12 z 16·27 = pierwiastek stopnia 12 z 432.
20 gru 19:35