jijij
zombi: Udowodnij, że jeśli pn jest ntą liczbą pierwszą to
lim sup (pn+1−pn) = ∞.
Koncepcję miałem taką, żeby pokazać, że ciąg an = pn+1−pn jest nieograniczony z góry.
Wówczas wynik jest natychmiastowy. Chciałem założyć nie wprost, że an < M dla każdego n. I po
prostu wskazać dwie liczby pierwsze kolejne, które tej nierówności nie spełniają, ale mam
pewnego rodzaju problem z konstrukcją tej pn+1, takiej, żeby była ona > M + pn.
20 gru 17:53
zombi: Mógłbym napisać weźmy pn+1 takie, że pn+1 > pn + M, ale nie mamy pewności, że taką
pn+1 można wskazać, gdyż liczby pierwsze występują w nieregularnych odstępach.
20 gru 17:56
zombi: W pracy Edrosa natknąłem się na tę granicę, jednakże przyjęte jest tam, że to "well−known fact"
20 gru 18:07
PW: To jest rzeczywiście "well−known fact", pokazuje się że w zbiorze liczb naturalnych istnieją
"dowolnie długie odcinki", w których nie ma liczb pierwszych.
20 gru 18:13
zombi: A jak to pokazać? Ew. czy posiadasz PW link do takiego dowodu ?
20 gru 18:18
zombi: Już wiem, wystarczy wziąć łańcuch liczb naturalnych postaci
n!+2, n!+3, ..., n!+n, wszystkie te liczby są złożone, więc nie ma tam liczby pierwszej, czyli
kontynuując moje rozumowanie, mogę wziąć łańcuch długości M taki, że nie będzie w nim liczby
pierwszych, zatem mogę znaleźć takie dwie kolejne liczby pierwsze, żeby ich różnica była
większa od M, czyli otrzymam sprzeczność z założeniem, że owa różnica jest ograniczona.
Wniosek
limsup pn+1−pn = ∞, gdyż pn+1−pn jest z góry nieograniczona.
20 gru 18:52
PW: Cholera, nie pamiętam

.
20 gru 18:59
Kacper:
Te z silnią to najprostszy sposób
20 gru 19:01
zombi: Ok to zaraz następne zadanie
20 gru 19:04