Planimetria
Marta:

W równoległoboku o bokach a = 12, b = 18 dłuższa wysokość ma długość 12. Wynika z tego, że
krótsza wysokość ma długość:
a) 8
b) 12
c) 9
d) 4
proszę o pomoc, i nakierowanie w rozwiązaniu tego zadania
20 gru 17:04
:): oblicz pole i wstaw jego wartośc do wzoru z drugim bokiem, źle zaznaczyłaś dłuższą wysokość
20 gru 17:08
panpawel: popraw rysunek.
20 gru 17:09
Marta: możliwe, rzadko dodaję na tym forum rysunki i nie umiem odpowiednio tego zaprezentować, mój
błąd
20 gru 17:13
Marta: P = ah = a*b*sinα = 12 * AC * BD * sinφ
i teraz pod a podstawiam 12, pod h też 12 i b to moje 18?
20 gru 17:18
Mila:
a*ha=b*hb
dłuższy bok x krótsza wysokość= krótszy bok x dłuższa wysokość
20 gru 17:22