zadanie
mateusz: Klasa I zebrała 66 kg makulatury, klasa II o 79 kg więcej niż klasa I, zaś klasa
III o 53 kg mniej niż klasa II.
Ile kilogramów makulatury zebrały te trzy klasy?
pomuzcie jak to zrobic
20 gru 14:19
Gray: W której z tych klas Ty jesteś? Bo nie wiem jaką metodę rozwiązania tego zadania Ci
zaproponować... Rysunek? Może patyczki...
20 gru 14:28
:): no tu przesadziłeś, masz proste działania
20 gru 14:28
pigor: ..., z treści zadania masz :
I+II+III= 66 + 66+79 + 66+79−53 = i licz sobie po swojemu,
albo dalej= 66+ 60+85+ 7+85= 66+67+170= 133+170= 303 kg.
20 gru 16:14
52: Ja zająłbym się przy okazji językiem ojczystym...
pomoc, pomagać... pom
óżcie...
20 gru 16:20
pigor: ..., cóż III− klasista SP i zapomina, że pomóc(ż), bo pomocy, itp. ...
20 gru 16:34
mateusz: 1=66
2=66+79=145
3=145−53=92
1+2+3=66+145+92=303
tak może być?
20 gru 18:16
J:
brawo mateusz...jestem pod wrażeniem...
20 gru 18:19
Mila:
Mateusz , ja wiem, co chcesz powiedzieć, (napisać), ale zapisy masz błędne.Tak nie wolno
zapisywać treści zadania.
Pomyśl, czy 1 zł= 66 złotych?
Możesz zapisać np. tak:
klasa masa zebranej makulatury w kg
================================
I 66
II 145
III 92
========================
razem 303 kg
20 gru 18:30