s
pytanie: Mam obliczyć wyznacznik macierzy i wychodzi mi on = 36, ale w odp mam 39. Sprawdzałem już dwa
razy i błędów u siebie nie widzę, może ktoś pomoże. Mam taką macierz:
4 −3 1 0
2 −2 0 3
1 −1 3 4
−1 0 2 1
Wykonuję takie operację: do kolumny pierwszej dodaję czwartą. Od kolumny trzeciej odejmuję
2*kolumna czwarta:
k1 + k4
k3 − 2k4
Chcę wyzerować 4 wiersz, jedynka ma zostać w 4 wierszu 4 kolumnie.
Po tych działaniach wychodzi mi:
4 −3 1 0
5 −2 −6 3
5 −1 −5 4
0 0 0 1
= 1 * (−1)4+4 *
4 −3 1
5 −2 −6 =
5 −1 −5
=
4 −3 1
5 −2 −6
5 −1 −5
4 −3 1
5 −2 −3
= 40 − 5 + 45 + 10 + 24 − 75 = 36
20 gru 12:03
Gray: Dwa błędy w ostatnich dwóch liniach: źle dopisany ostatni wiersz i źle obliczony wyznacznik.
20 gru 12:16
pytanie: poprawiłem ostatni wiersz i teraz wychodzi wyznacznik = 24
40 − 5 + 45 + 10 + 24 − 90 = 24
20 gru 12:58
pytanie: dobra już wyszło
20 gru 13:06
20 gru 13:08
Gray: To źle poprawiłeś, bo mnie wychodzi 36 (ale prawidłowo uzyskane 36, a nie tak jak o 12:03):
= 40 − 5 +90 +10 −24 − 75=36.
Taka odpowiedź jest prawidłowa.
20 gru 13:12