matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania wielomianowe
looo3osw:
x
5
=0,27x
8
2x
3
−5x
2
−2x+5=0
20 gru 08:39
panpawel:
1) x
5
=0,27x
8
Od razu widzimy, że x=0 I teraz niech x jest różny od 0: x
5
=0,27x
8
/ : x
5
1=0,27x
3
x
3
=1/0,27 Dalej sobie poradzisz 2) Pogrupuj.
20 gru 09:37